GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Izbor radikala za predsednika Skupštine napravio pometnju među investitorima

Tomislav Nikolić oborio cenu akcija, a preti i inflacija

Cena deonica AIK banke i Dunav osiguranja juče opala za sedam odsto, a "Tigra" i "Metalca" oko osam odsto. Novi izbori i usvajanje predloženog budžeta podstiču javnu potrošnju i inflaciju

BEOGRAD - Izbor zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsednika Narodne skupštine juče je uzdrmao Beogradsku berzu, pa je cena najtraženijih akcija pala za više od pet procenata. Tako je nastavljen isti trend od prethodnog dana, kada su u očekivanju izbora radikala, akcije već izgubile više od tri procenta vrednosti. Stav da su najnovija skupštinska dešavanja uticala na srozavanje berzanskih cena zajednički je za većinu vodećih brokera i ekonomista.

Tako Rade Rakočević iz brokerske kuće "Senzal" smatra da su izbor Nikolića i opšta politička neizvesnost uzrokovali dvodnevno posrtanje Berze i da u zavisnosti od daljih dešavanja postoje tri scenarija, koja će uticati na kretanje vrednosti akcija.

- Najgore će biti ako bude formirana vlada SRS i DSS i tada će sigurno biti nastavljen pad vrednosti akcija. Druga varijanta su novi izbori i nastavak neizvesnosti, što takođe nije dobro, dok bi najpovoljnije rešenje bilo da se konstituiše vlada DSS-a i Demokratske stranke - tvrdi Rakočević i dodaje da još nema panike jer vlasnici akcija iščekuju šta će se desiti pre nego što započnu masovnu prodaju.

SKOČIO KURS EVRA

Evro je juče u većini menjačnica skočio za oko 50 para u odnosu na dinar, što je nateralo Narodnu banku Srbije da, prvi put posle dva meseca, interveniše i proda 37 miliona evra, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa. "Tržište reaguje na sva, pa i politička dešavanja, što se reflektuje u povećanoj tražnji deviza", saopštila je NBS, dodajući da je za makroekonomsku stabilnost na srednji i duži rok politička stabilnost ključna.

Vlasnik brokerske kuće "Jorgić" Branislav Jorgić, ističe da osim Nikolićevog izbora, na vrednost akcija utiče i nesigurnost o budućem izgledu političke scene, što, kako kaže, prouzrokuje apstinenciju ulagača i samim tim, obara cenu akcija.

- Haos u politici odražava se i na berzu. Ako se ekonomska i društvena situacija pogorša to neće mimoići ni tržište hartija - kaže Jorgić. On dodaje da, uz političke, postoje i ekonomski razlozi za korekciju cena, pošto su od početka godine indeksi Beogradske berze porasli za preko 60 odsto, pa su pojedine akcije bile precenjene.

- Najveći pad indeksa Beogradske berze "Beleksa 15" od preko pet odsto desio se juče po prvi put od kada je ovaj indeks uveden od oktobra 2004. godine - ističe Nenad Gujaničić iz AC brokera. On dodaje da se to očituje kroz manju tražnju što je rezultiralo padom cena akcija banaka i kompanija koje su, inače, beležile stabilan rast. Tako je juče akcija AIK banke pala za sedam odsto, koliko i Dunav osiguranja, a "Tigra" i "Metalca" oko osam odsto. Ekonomsku opasnost od Nikolićevog predsedavanja parlamentom naročito je podvukao ekonomista Miroslav Prokopijević. On ukazuje na direktnu uzročno-posledičnu vezu između prekjučerašnjeg glasanja u Skupštini i jučerašnjeg posrtanja na Berzi, dodajući da je jedina sreća "to što radikali isključuju mogućnost da uđu u vladu".

I saradnici Ekonomskog instituta upozorili su juče na političku nestabilnost, koja, prema njima, može prouzrokovati rast inflacije i slabljenje domaće valute. "Ako uslede novi parlamentarni izbori i usvoji se predloženi budžet, javna potrošnja i inflacija će rasti, a smanjiće se investicije i privredni rast", rekao je Stojan Stamenković iz Ekonomskog instituta.

- U prvom tromesečju ove godine nastavljen je privredni rast, inflacija je manja od projektovane, povećan je izvoz, ali realna opasnost preti od prevelikog uvoza i rasta plata u javnom sektoru, koji podstiču rast cena - naveo je Stamenković i dodao da će spoljnotrgovinski deficit na kraju ove godine biti između osam i devet milijardi evra, ako se održi sadašnji rast izvoza i uvoza.

- "Tehnička vlada će nastaviti da održava povoljnu sliku o ekonomskim kretanjima, tako da će ostati skrivena 'mina', koja preti od rekordno velikog spoljnotrgovinskog deficita i izostanka stranih investicija", naglasio je Jurij Bajec i dodao da će građani na pogoršavanje ekonomske situacije reagovati tek kad vide promene u svom kućnom budžetu, odnosno kad inflacija počne da raste. "Za suzbijanje inflacionih očekivanja bilo je potrebno više od jedne i po godine, ali za njihovo oživljavanje potrebno je znatno manje vremena", rekao je Stamenković.

A. D. M. - Z. M.


vesti po rubrikama

ekonomija

Ostavka direktora Trezora Vesne Džinić
Poništena privatizacija "Autoservisa"
Izbor radikala za predsednika Skupštine napravio pometnju među investitorima
"Henkel" otvara fabriku građevinskih lepkova
Zatvoren "Šinvoz"
Bez carina na sistem za navodnjavanje
Politička nestabilnost promenila plan investicija u Srbiji