GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Ostavka direktora Trezora Vesne Džinić

BEOGRAD - Vesna Džinić, direktor Uprave za trezor Ministarstva finansija i član G17 plus podnela je juče ostavku. Ona je izjavila da je razlog ostavke lične prirode i dodala da ne zna ko će je zameniti na mestu direktora Uprave za trezor. Uprava u suštini obavlja poslove državnog bankara jer kontroliše prihode i rashode budžeta, upravlja gotovinskim sredstvima države, ali i prati i kontroliše rad javnih preduzeća. Spekuliše se da je ostavka Džinićeve posledica napuštanja G17 plus pregovora o vladi zbog izbora Tomislava Nikolića, lidera radikala, za predsednika Narodne skupštine.

Državne finansije su od početka godine u teškoj situaciji jer vlada nije usvojila budžet za ovu godinu u Skupštini, već je dva puta produžavala Uredbu o privremenom finansiranju, što su stručnjaci ocenili kao protivustavnu odluku. Kao mogući razlog za odlazak Vesne Džinić u javnosti se navodi i teška situacija u republičkim finansijama jer su rashodi sve veći, pa Uredba o privremenom finansiranju ne može da pokrije sve prohteve državnih činovnika i javnih preduzeća. Uzrok bi mogla da bude i želja tehničke vlade Vojislava Koštunice da potpuno kontroliše državnu kasu u predizbornoj kampanji.

Na pitanje da li je prazna kasa državnog budžeta razlog novog emitovanja državnih zapisa u vrednosti od oko milijardu dinara, ona je odgovorila negativno. "Ne vidim zašto se diže tolika galama. Poslednje četiri godine uvek se u isto vreme emituju državni zapisi. Na početku svake godine je poznat datum i iznos, tako da njihovo emitovanje nema veze s pričama da su državne finansije u lošoj situaciji", tvrdi Džinić.

V. S.


vesti po rubrikama

ekonomija

Ostavka direktora Trezora Vesne Džinić
Poništena privatizacija "Autoservisa"
Izbor radikala za predsednika Skupštine napravio pometnju među investitorima
"Henkel" otvara fabriku građevinskih lepkova
Zatvoren "Šinvoz"
Bez carina na sistem za navodnjavanje
Politička nestabilnost promenila plan investicija u Srbiji