GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Predsednik SAD iskoristio pravo da spreči donošenje zakona

Bušov drugi veto

U Beloj kući su već juče počele konsultacije s predstavnicima Kongresa o kompromisu

Američki predsednik Džordž Buš stavio je veto na zakonski predlog u Kongresu kojim se finansiranje rata u Iraku i Avganistanu dovodi u vezu sa rokovima za početak povlačenja američkih vojnika iz Iraka, javlja Bi-Bi-Si. Stavljajući presudan potpis, Buš je rekao da bi ovaj zakon, u slučaju da bude usvojen, odredio datum za neuspeh.

- To bi povlačenje trebalo da počne već 1. oktobra, bez obzira na stanje na terenu. Nema nikakvog smisla govoriti neprijatelju kada nameravate da se povučete. Oni samo treba da označe svoje kalendare i sačuvaju snagu, pa da planiraju kako da svrgnu vladu i preuzmu kontrolu nad Irakom - rekao je Buš obrazlažući odluku da drugi put u svojih šest predsedničkih godina posegne za pravom veta na zakonski predlog.

U IRAKU POGINULO 19 OSOBA

U eksplozijama i napadima juče je u Iraku poginulo najmanje 19 osoba, od čega 11 u eksploziji bombe kraj puta kod Mahmudije kojim je prolazio minibus na putu za Bagdad. Vlada Iraka nastavlja istragu da bi proverila informacije o navodnoj smrti Abua Ajuba al Masrija, vođe ogranka terorističke mreže Al kaide u Iraku, javlja Si-En-En. Al Masri je navodno ubijen u sukobu s pripadnicima koalicije sunitskih plemena koja se bori protiv Al kaide.

Buš je odmah pozvao vođe iz Kongresa u Belu kuću na razgovore o narednim koracima, a ovi su se juče odazvali, javlja Si-En-En. - Predsednik želi blanko ček. Kongres mu ga neće dati - prokomentarisala je Bušov veto predsednik Predstavničkog doma Kongresa, demokrata Nensi Pelosi, obećavši ipak da će sarađivati s Bušom.

- Ako predsednik misli da će nas ovim vetom sprečiti da radimo na promenama smernica ovog rata, on greši - dodao je vođa demokratske većine u Senatu Hari Rid. Sastanak je održan kasno sinoć i detalja s njega još nema.

Sledeći korak koji čeka Bušovu republikansku administraciju i demokratsku većinu u Kongresu je pokušaj pronalaženja kompromisnog rešenja. Najviše se spominje mogućnost da se zakonom da rok vladi u Bagdadu, a da, ukoliko ta odrednica ne bude ispoštovana, tek u drugoj fazi usledi povlačenje snaga.

Neki analitičari kažu da bi i to verovatno izazvalo novi veto i kao verovatniju spominju opciju da se donese zakon o privremenom finansiranju snaga u Iraku i Avganistanu sa 60 milijardi dolara do septembra, kada se donosi proračun za iduću fiskalnu godinu.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Predsednik SAD iskoristio pravo da spreči donošenje zakona
Mesić: "Bljesak" je opštenarodna pobeda
BiH je još slaba država
 


     


FastCounter by LinkExchange