GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

 

Od početka godine u Kolubarskom okrugu podneta 23 predloga za rehabilitaciju

Potomci sve češće ispravljaju nepravdu nanetu precima

U pet slučajeva zahteve za rehabilitaciju podneli su osuđeni, a u 15 naslednici i, što je posebno značajno, svi su prihvaćeni

VALJEVO - Zakon o rehabilitaciji koji je usvojen 2006. godine doveo je do povećanog broja predmeta pred Okružnim sudom u Valjevu. Samo u drugom polugodištu lane, od kako je Zakon počeo da se primenjuje, sa područja Kolubarskog okruga stiglo je 23 zahteva za rehabilitaciju, a toliko i za samo prva četiri meseca ove godine, što samo govori da će broj zahteva biti veći nego lane.

Do sada je rešeno 20 zahteva, 14 iz prošle i šest iz ove godine. U pet slučajeva zahteve za rehabilitaciju podneli su osuđeni, a u 15 naslednici i, što je posebno značajno, svi zahtevi su prihvaćeni. Svaki od ovih predmeta je priča za sebe, jer je, navodno, reč o osobama koja su osuđena kao narodni neprijatelji zbog navodne saradnje sa okupatorom, da su se bavili špekulacijom, za to što nisu isporučili određene količine žita i drugih namirnica, ili su bili infombirovci.

- Na rešavanju ovih zahteva rade dva veća na čelu sa iskusnim sudijama - Milanom Aleksićem i Mitrom Đemišićem. Zasada jedini problem u svim predmetima predstavlja nedostatak dokumentacije, pa se zbog njenog pribavljanja gubi dosta vremena - kaže Dragan Obradović, predsednik Okružnog suda u Valjevu i dodaje da se kroz ove predmete rehabilitacije ispravljaju određene nepravde učinjene prema građanima pre 50 i više godina. Inače, među do sada rehabilitovanim nalazi se samo jedna žena.

Obradović dodaje da je uspešan rad Okružnog suda u Valjevu, koji se po rezultatima ubraja među najbolje u Srbiji, doprineo da "oživi" i rad svih šest opštinskih sudova u ovom kraju, posebno da se više pažnje posveti rešenju starih predmeta. On ističe da se generalno može biti zadovoljno radom suda u prošloj godini ali ne i u potpunosti jer i dalje ima opstrukcije da se predmeti ne zakazuju uredno, da postoje velike pauze između pojedinih ročišta, ponekad i godinu dana.

Sve to može ozbiljno da utiče na povredu prava stranaka vezana za suđenja u razumnom roku, kao što to predviđa i Evropska konvencije o zaštiti ljudskih prava. Zbog toga je predsednik Obradović morao čak i da daje objašnjenja državnom agentu ove agencije u našoj zemlji što je sve uticalo da se preduzmu mere da se broj starih predmeta svede na najmanju moguću meru.

J. Stojić (Sina)


vesti po rubrikama

^zapadna Srbija

Od početka godine u Kolubarskom okrugu podneta 23 predloga za rehabilitaciju
Krah nekoliko nedavno privatizovanih preduzeća u Kraljevu
Propala ovogodišnja proslava Praznika rada u Gornjem Milanovcu
Na terenu za izgradnju zgrade u Kraljevu nađena granata
   
 


     


FastCounter by LinkExchange