GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Prvomajskim vašarom u Srednjevu kod Velikog Gradišta počela ovogodišnja sezona

Pečenja, kupi mi babo, pečenja!

Ispod vašarske šatre sviraju srpski trubači iz Vranjske Banje. Vođa Sale Ismailović kaže da nema velikog bakšiša, tek za dobru dnevnicu može da se zaradi

- Na vašarima su se nekad ugovarale svirke sa domaćinima. Danas je i svadbi sve manje. Pink je uništio lepu srpsku pesmu i narodnu muziku - kaže svatovski harmonikaš Rosa Stefanović."Otvori vrata, sudbina nas stiže/telo, telo tvoje/ pripijeno uz moje/ kao odelo. " Još se nije taj rodio/ koji bi me kući vodi/ opijena, tvojim usnama..".

- Trešti sa razglasa velikog ringišpila. Veliki prvomajski vašar u Srednjevu, u dolini Peka, okupio je vašarske znatiželjnike iz celog Braničeva, ali se trgovci nisu ovajdili kako su planirali. Ni ringišpili za mladiće i devojke nisu radili punom parom, a kupovala se jedino jeftina garderoba izložena na travi.

- Nema narod pare kao nekad - kažu majstori za pečenje Moma Milenović i Goran Lukić iz Kule kod Požarevca. Kupi mi babo, pečenje, tako su nekad deca s grajom dolazila pred kafanski ražanj, sad ni toga više nema. Kilo jagnjetine košta hiljadu, a prasetine 500 dinara.

Milanovići iz Aleksinca dovukli su u Srednjevo veliku grdosiju od ringišpila.
- Jedna vožnja do neba, košta sto dinara - reklamira svoj biznis Peša Milanović. Ali, evo, slabo ide. Imamo 16 sedišta, a brzina je deset okreta u minutu.

Slađan Petrović iz Kule izložio je desetak originalnih srpskih opanaka ali ga niko od kupaca nije ni zapitao za cenu, a kamoli da je kupio. Svetislav Pavlović iz Mrčkovca zastao je za štandom na kome su bili, jedni pored drugih, izloženi nemački šlemovi iz drugog svetskog rata i srpske kokarde na kapama ravnogorskog četničkog pokreta. Ceni ih prodavačica po deset evra.

- Važe li dinari?
- Može, al' ne mora, odgovara žena.
- E vala, nisam još ništa kupio, samo razgledam robu - veli Svetilsav. - Ima svega, od igle do lokomotive, ali je prodaja, koliko vidim, očajna. Ovo je prvi vašar u Braničevu, sledi onaj u Kučevu, pa u Požarevcu...

Ruski šverceri na vašaru prodaju kalaj za krpljenje bojlera i automobilskih motora. Ispod vašarske šatre sviraju srpski trubači iz Vranjske Banje. Vođa Sale Ismailović, kaže da nema velikog bakšiša, tek za dobru dnevnicu može da se zaradi.

Vašarske meraklije zabavljaju tri harmonikaša u još tri šatre. Harmonikaš Rosa Stefanović iz sela Bare obilazi vašar. Odsvirao je, kaže, preko 3.000 svadbenih veselja u svojoj 32-godišnjoj karijeri.
- Na vašarima su se nekad ugovarale svirke sa domaćinima. Danas je i svadbi sve manje. Pink je uništio lepu srpsku pesmu i narodnu muziku.

Deca vole vašarsku atmosferu, kupuju šećernu vunu i mekike.
- Došao sam na vašar da popijem klaker, to vam je piće moje mladosti, malo sirup, malo voda, promućka se, a flaša stoji u ledu, ali, nema ga. Baš sam razočaran - kaže Milan Stojanović iz Velikog Gradišta.

D. Stodić (Sina)


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Prvomajskim vašarom u Srednjevu kod Velikog Gradišta počela ovogodišnja sezona
Okružni sud u Pirotu doneo rešenja o žrtvama političkog progona
Meštani Mazaraća uskoro više neće morati da gaze Južnu Moravu
Stavljena tačka na višegodišnju agoniju u Gradskom odboru SPS-a
   


     


FastCounter by LinkExchange