GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

DNK laboratorija otkriva kriminalce

BEOGRAD - DNK laboratorija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koja je među četiri najsavremenije u Evropi, doprineće otkrivanju i najtežih krivičnih dela, ocenili su stručnjaci i nadležni za rad te laboratorije. Načelnik Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra Lazar Nešić najavio je, u izjavi Tanjugu da će biti formirana i baza DNK profila poznatih počinilaca krivičnih dela.

On je rekao da će nova zbirka DNK profila, uz već postojeću zbirku otisaka prstiju počinilaca krivičnih dela, "dodatno doprineti identifikovanju učinilaca krivičnih dela da li je osoba bila na određenom mestu itd".

Govoreći o strategiji razvoja centra u čijem je sastavu DNK laboratorija, Nešić je naveo da je MUP formirao i dva forenzička centra u Novom Sadu i Nišu, u kojima se "obavljaju radnje, na određenom nivou, u toj oblasti". Ukazujući na značaj uvođenja sistema primene kvaliteta, na čemu se već radi, Nešić je rekao da će time biti omogućeno da materijalni dokazi budu važeći u Srbiji i čitavom svetu.

"To znači da će, kada forenzičari završe kompletan posao i materijalni dokaz koji izađe iz centra biti isto tako vredan, kao da je rađen u bilo kom forenzičkom centru u svetu", objasnio je Nešić. Rukovodilac DNK laboratorije Bojana Panić ukazala je u izjavi Tanjugu na značaj obavljanja analiza po evropskim i svetskim standardima, u namenski uređenom prostoru, koji je opremljen savremenim aparatima za te poslove.

"Za DNK analizu mogu da posluže praktično bilo koje ćelije ljudskog organizma - krv, sperma, ćelije kože i usana koje mogu da se nađu na opušcima, čašama... ", precizirala je Panićeva. Prema njenim rečima, za DNK analizu, takođe, mogu da se koriste i bilo koja druga tkiva ljudskog organizma navodeći da se,"kada govorimo o leševima za te potrebe koriste zubi, koštano tkivo..." Ona je izrazila očekivanje da će DNK laboratorija uskoro početi da radi i naglasila da MUP dobro sarađuje sa DNK laboratorijima evropskih i zemalja u regionu.

DNK laboratorija MUP-a izgrađena je po visokim standardima "čistih soba" jer su korišćeni specijalni materijali koji sprečavaju sakupljanje prašine po zidovima. Četiri odvojena sistema za filtraciju ne dozvoljavaju mešanje vazduha između prostorija, a u odvojenim odeljcima obavlja se pregled materijala, izolacija DNK, priprema uzoraka za analizu, kao i analiza DNK profila.

Radni prostor razdvojen je na odeljenje za analizu forenzičkih uzoraka - pronađenih na mestu zločina, analizu referentnih uzoraka - nespornih uzoraka uzetih od osumnjičenih i analizu mitohondrijalnih DNK. Zaposleni ulaze u prostorije za rad DNK laboratorije pomoću magnetnih kartica, obučeni su u specijalna odela, što su novinari Tanjuga uočili prilikom nedavne posete toj laboratoriji.

Laboratorija za DNK analize nalazi se zgradi MUP-a u Beogradu, a najvećim delom izgrađena je i opremljena donatorskim sredstvima, 2,4 miliona evra obezbedila je Evropska agencija za rekonstrukciju. Španija je izgradnju te laboratorije pomogla donacijom od 120.000 evra, a Vlada Srbije obezbedila je 700.000 evra. Rad laboratorije omogućiće i rasvetljavanje nekih ranije izvršenih krivičnih dela, pod uslovom da su na odgovarajući način sačuvani biološki tragovi uzeti kao dokaz, kažu stručnjaci.


vesti po rubrikama

^hronika

Istraga o dvostrukoj tragediji u Popadićima kod Mionice
Sahranjeni mladići nastradali u Ravaničkoj pećini
Draškovića sutra izručuju Italiji
DNK laboratorija otkriva kriminalce
Četvoro mrtvih i osam povređenih u dve nesreće