GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Draškovića sutra izručuju Italiji

BEOGRAD - Andrija Drašković (44), kontroverzni biznismen iz Beograda, koji je 11. marta uhapšen u Nemačkoj biće sutra izručen Italiji, koja ga traži zbog navodne umešanosti u međunarodni šverc cigareta i narkotika tokom 1999. i 2000. godine, saznaje Glas. Odluku o izručenju doneo je 30. aprila nemački Zemaljski sud u Frankfurtu, a moguće je da beogradski biznismen, iz bezbednosnih razloga, bude izručen i 5. maja.

Drašković će iz zatvora Vajterštat najpre biti prebačen u Rim, gde će preliminarno biti saslušan kod tužioca za organizovani kriminal, kojem će dati osnovne podatke i izjasniti se o krivici, a zatim će biti prebačen u Bari, gde će protiv njega biti pokrenut postupak.

Draškovićev beogradski branilac Veljko Delibašić kaže da je Drašković u Italiji angažovao dva advokata, jednog u Milanu, a drugog u Bariju. Delibašić je rekao i da je ogorčen što Okružni sud u Beogradu nije preduzeo ništa u vezi izručenja Draškovića našoj zemlji, gde mu se po četvrti put sudi za ubistvo Zvonka Plećića Pleće (38).

Drašković se u ekstradicionom pritvoru nalazio od 11. marta, kada je uhapšen na aerodromu u Frankfurtu, po međunarodnoj poternici Evropola, koja je pre četiri godine raspisana na zahtev Odeljenja za borbu protiv mafije u Bariju zbog sumnje da je umešan u lanac šverca cigareta i droge.

Italijansko tužilaštvo za borbu protiv mafije sumnjiči ga da je imao značajnu ulogu i položaj u mafijaškoj grupi, koju su uglavnom činili kriminalci iz Pulje i Katanije, koji su se u periodu od 1994. do 2000. godine skrivali u Crnoj Gori. Inače, protiv Draškovića i njegovog kuma Aleksandra Golubovića, po četvrti put se u Okružnom sudu u Beogradu vodi postupak za ubistvo Surčinca Zvonka Plećića Pleće (38). Zbog odsustva Draškovića, ovo suđenje je nedavno odloženo na neodređeno vreme.

D. Ć.


vesti po rubrikama

^hronika

Istraga o dvostrukoj tragediji u Popadićima kod Mionice
Sahranjeni mladići nastradali u Ravaničkoj pećini
Draškovića sutra izručuju Italiji
DNK laboratorija otkriva kriminalce
Četvoro mrtvih i osam povređenih u dve nesreće