GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Sahranjeni mladići nastradali u Ravaničkoj pećini

Speleologe ubio gas

Za mlade speleologe koban je bio ugljen-monoksid, čija je koncentracija bila deset puta veća od uobičajene

BEOGRAD - Četvorica speleologa, nastradalih u Ravaničkoj pećini kod Ćuprije, sahranjeni su juče u prisustvu mnogobrojne rodbine, prijatelja i kolega sa Rudarsko-geološkog fakulteta. Smrt studenata Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Boška Madžarevića (23), Bojana Borokića (25) Filipa Avramovića (24), kao i asistenta tog fakulteta Saše Čolića (35), tragično je odjeknula, ne samo među njihovim porodicama i prijateljima, već i u celoj Srbiji.

Madžarević, Borokić, Avramović i Čolić, nastradali su u subotu u Ravaničkoj pećini kod Ćuprije. Kako se pretpostavlja, za mlade speleologe koban je bio ugljen-monoksid, čija ih je prevelika koncentracija ugušila. Prema prvim informacijama, mladići su izgubili život oko 23 sata uveče, na kilometar i po od ulaza u pećinu.

Oni su, inače, bili članovi devetočlane ekipe i do kobnog mesta, takozvanog "sifonskog jezera", došli su kako bi pripremili teren za dalja istraživanja. Kako se pretpostavlja na osnovu prvih nalaza istrage, koncentracija ugljen-monoksida, deset puta veća od uobičajene, koja je ubila mladiće, nastala je pošto je prethodnog dana motornom pumpom izvlačena voda iz pećine.

Ostali članovi speleološke ekipe pokušali su da pomognu mladićima, kao i da ih reanimiraju, ali četvorici nastradalih nije bilo pomoći. Za sada je nepoznato zašto nastradali speleolozi nisu imali detektore za otrovne gasove i da li su koristili dve boce sa kiseonikom koje su nađene pored njihovih tela i dalja istraga će dati odgovor kako su mladići izgubili život.

Tela nastradalih mladića, uz velike napore zbog konfiguracije terena i uskih hodnika, izvukle su spasilačke ekipe rudnika Rembas, pripadnici Gorske službe spasavanja, Žandarmerije, kao i vatrogasci iz Ćuprije i Jagodine. U Ćupriji je 30. april, dan posle pogibije četvorice speleologa, proglašen za dan žalosti.

N. Č.


vesti po rubrikama

^hronika

Istraga o dvostrukoj tragediji u Popadićima kod Mionice
Sahranjeni mladići nastradali u Ravaničkoj pećini
Draškovića sutra izručuju Italiji
DNK laboratorija otkriva kriminalce
Četvoro mrtvih i osam povređenih u dve nesreće