GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 3. 5. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Malo firmi deli profit akcionarima jer im nedostaju investicije

Prodaja akcija unosnija od čekanja dividendi

Manje od deset odsto firmi u Srbiji isplaćuje respektabilne dividende koje iznose četiri do pet odsto po akciji, kaže Branislav Jorgić, direktor brokerske kuće "Jorgić boker"

BEOGRAD - Očekivanja građana da će moći da računaju na dividende od akcija koje su dobili besplatno ili kupili neće se skoro ostvariti, osim ako poseduju taj vrednosni papir u izuzetno dobrim kompanijama. U ovom trenutku je tek manji broj srećnika vlasnik akcija, većina tek treba da ih se domogne, kupovinom ili kada ih država na kraju privatizacije podeli.

Ako planiraju da popune rupe u kućnom budžetu, vlasnici vrednosnih papira će pre nešto zaraditi trgovanjem, odnosno prodajom i kupovinom na berzi, nego čekanjem da im preduzeće isplati dividendu. Danas mali broj firmi isplaćuje značajnije dividende, većina zadržava dobit i ponovo je ulaže u sopstveni razvoj jer im je to u sadašnjoj fazi neophodno.

Ovakva situacija, prema mišljenju stručnjaka, trajaće i narednih godina, pa akcionarima preostaje druga mogućnost, a to je da okušaju sreću i nešto zarade na prodaji akcija. Poslednjih nedelja učestala su obaveštenja akcionarima "Hemofarma", "Metalca", "Tigra", "Telefonije", "Sintelona", "Baninija" i drugih uspešnih preduzeća o isplati dividendi.

Odluke o visini i načinu isplate donose Skupštine akcionara. Kompanije mogu da odluče da dobit isplate u vidu dividendi, novih akcija ili da je ne raspodele, odnosno ponovo investiraju. Manje od deset odsto firmi u Srbiji, čak možda samo oko pet odsto isplaćuje respektabilne dividende, kaže Branislav Jorgić, direktor brokerske kuće "Jorgić boker". To su dividende oko četiri do pet odsto od vrednosti akcija što je, prema njegovim rečima, dobar iznos i za razvijenije zemlje.

PODELA 40 ODSTO PROFITA

Direktor korporativnih komunikacija "Tigra" Srđan Stojanović, kaže da firme iz ove grane industrije ne karakteriše visoka stopa dividendi, kao kod drugih. "Dosadašnja politika je bila uglavnom da se oko 40 odsto profita distribuira postojećim vlasnicima na ime dividendi. "Tigar" je svojim vlasnicima isplaćivao dividendu i pre pojavljivanja na berzi. Međutim, iako je dividenda uvek odluka kompanije da nagradi one koji su bili spremni da sa kompanijom podele rizik zajedničkog "života" činjenica je da su za akcije "Tigra" najzainteresovaniji oni koji imaju za cilj da investiraju u kompaniju, koja ima stabilnu poziciju na tržištu", kaže Stanojević.

- Veliki broj kompanija isplaćuje dividende, dodelom novih akcija, ali je reč o nekoj vrsti privida za akcionare jer dobiju više akcija, ali je njihova vrednost umanjena - objašnjava on.

"Tigar" planira da za prošlu godinu isplati dividende kao i u 2005, u iznosu od 22,7 dinara po akciji, "Metalac" je za ove potrebe izdvojio oko sto miliona dinara, ali se još ne zna koliko će vlasnici dobiti po akciji, dok svima onima koji imaju jednu deonicu "Telefonije" sledi 1,4 besplatna akcija.

"Alfa plam" je jedna od retkih kompanija koja isplaćuje najbogatije dividende, pa su tako njeni akcionari poslednjih godina dobijali pet-šest odsto po vrednosnoj hartiji. Kada se pogleda cena akcije ove firme može se videti da deoničar po akciji može da dobije i do dvadesetak evra. Ipak, kaže Jorgić, ako se zna da je u poslednjih šest meseci berzanski indeks porastao za 60 odsto vlasnicima akcija se u takvoj situaciji više isplati da njima trguju nego da čekaju dividende.

Sve dok imamo ovakav rast, odnosno dok firme moraju mnogo da ulažu jer nisu potpuno zaokružile svoje poslovanje niko neće čekati dividende, ističe on. Ovakvo stanje, dodaje Jorgić, verovatno će trajati godinu-dve, a onda je moguće da se nešto promeni. U suštini kome odmah trebaju pare ne bi trebalo da razmišlja da li da proda akcije, dok oni drugi mogu da sačekaju neke "bolje dane" i bogatiju podelu dividendi.

Dividende ili trgovina postaće dilema mnogo većeg broja građana prilikom besplatne podele akcija svim punoletnim građanima. S jedne strane, u igri će biti, na primer akcije Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, kompanija koje će, skoro je izvesno dobro poslovati, ali kojima će sigurno biti potrebna velika ulaganja iz dobiti.

V. Spasić


vesti po rubrikama

ekonomija

Malo firmi deli profit akcionarima jer im nedostaju investicije
Ove godine 8.678 preduzeća nije redovno plaćalo dažbine državi
Nepostojanje vlade smanjuje interes stranih ulagača
Kubure s nalaženjem radnika