GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Pola sata odmora na poslu uz video-igre

Digitalna pauza

Informatičari su još osamdesetih godina u brojne programe ugradili takozvani Boss Key

Postoji čitava nauka o načinima i tehnikama "pauziranja" na poslu, pogotovo u IT-branši. Informatičari se nalaze u maloj prednosti zbog toga što se relativno malo ljudi razume u stvari vezane za računare, pa tako IT stručnjaku nije teško da izgleda zauzet poslom šta god inače radio.

Kako bi napredne tehnike zabušavanja na poslu približili i običnim smrtnicima, informatičari su još osamdesetih godina u brojne programe ugradili takozvani Boss Key. To je za određeno parče zabavnog softvera bila magična kombinacija tastera koja se koristila kada bi se na vidiku pojavio šef, koji obično nije oduševljen kada radnici pikaju pasijans. Pritiskom na Boss Key ekran računara bi se u trenutku iz igre ili neke druge zabavne aplikacije prebacio u dosadnu poslovnu aplikaciju i ovaj problem bio bi rešen.

Razvojem računara i sve većom popularnošću operativnog sistema Windows, Boss Key polako je zamenila kombinacija tastera Alt-Tab, koja takođe služi za brzo prebacivanje između različitih aplikacija. Ipak, za prebacivanja u drugu aplikaciju pomoću Alt-Tab znaju već svi, pa vrlo verojatno svom šefu nećete moći da prodate ovaj trik.
Ipak, na pomolu je tehnologija koja omogućuje da nastavite da se "odmarate" kada imate manje posla, a ime joj je StealthSwitch. Ovaj mali gedžet se priključuje na USB interfejs računara i instalira na pod. Budući da svim funkcijama upravljate pritiskom stopala, izgledi da neko primeti čime se zaista bavite (ili zabavljate) veoma su mali. Za razliku od Alt-Tab kombinacije, StealthSwitch ne minimizuje, već potpuno sakriva "nepodobne" programe, tako da ih nije moguće otkriti ni nakon detaljnije inspekcije monitora.

Uređaj ima još nekoliko korisnih mogućnosti poput zaštite računara lozinkom, isključivanja tona i sakrivanja taskbara. Cena StealthSwitch uređaja bi trebalo da bude oko 40 američkih dolara.


vesti po rubrikama

^tehnologij@

Pola sata odmora na poslu uz video-igre
Problem izoštravanja
Vrhunski multifunkcionalni uređaj za modernu firmu
To je ta nVidia GeForce 8.x grmljavina
 


     


FastCounter by LinkExchange