GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Majstorije tajlandskih kuvara u srcu naše prestonice

Mali zalogaji puni egzotike

Ono što čini tajlandsku kuhinju jedinstvenom krije se u balansiranju ljutog, kiselog, slanog i slatkog ukusa

Ako volite da degustirate šarolike kulinarske specijalitete sa svih strana planete, imaćete priliku da se do 28. aprila u srcu naše prestonice upoznate s tradicionalnim jelima nama dalekog Tajlanda.
Hotel "Hajat" priredio je toplu dobrodošlicu vrhunskim majstorima tajlandskih specijaliteta, kuvarima Somirasong Chartdenidžom i Piched Kaenjdžem, koji će svoje umeće prikazati narednih dana svakom ko želi da oseti pravu egzotiku ukusa. Ono što čini tajlandsku kuhinju jedinstvenom krije se u balansiranju ljutog, kiselog, slanog i slatkog ukusa.

Kako je naglasio šef kuhinje hotela "Hajat" u Bankoku Piched, Tajlanđani veliku važnost pridaju vizuelnom izgledu, tako da njihovi specijaliteti odišu bogatstvom najrazličitijih boja, ali i mirisa i ukusa koji se služe u malim zalogajima.

- Tajlandska kuhinja balansira između kineske i indijske kuhinje, ali ono što čini našu kuhinju specifičnom je bogatstvo začina među kojima preovlađuje kari i čili. Neki od specijaliteta koji koji su neizostavni deo svakog tajlandskog domaćinstva su čuvena začinjena supa sa kozicama i limunom "Tom Yam Goong", zatim sušena govedina, hrskava piletina sa začinima, salata od zelene papaje, salata od kozica s limunom i pečenim čilijem. Od glavnih jela pripremamo mnoga na bazi mesa, ribe i plodova mora - objasnio je šef kuhinje hotela "Hajat" iz Bankoka. Piched ističe da se poslastice uglavnom prave od voća, pirinča, kestena i kokosovog mleka, kojih na Tajlandu ima u izobilju u toku cele godine. Od napitaka preovlađuju čajevi, voćni sokovi i kokteli.

Tajland možda spada u jednu od najegzotičnijih zemalja jugoistočne Azije i to se može reći i za njihovu kuhinju koja se visoko kotira na svetskoj kulinarskoj listi.

Ukoliko malo znate o specijalitetima tog regiona, trebalo bi da vodite računa bar u početku i zaobilazite previše ljuta jela kako ne bi izritirali svoj digestivni sistem.

Pošto je većina jela na Tajlandu za Evropljane previše ljuta, iznenađujuće je kada vidite Tajlanđane koji se po ceo dan blaženo smeju. NJima je hrana oduvek bila izuzetno bitna u životu, pa se upravo zbog toga u prolazu ne pozdravljaju kao mi sa "Zdravo, kako si?", već se uvek međusobno pitaju "Da li si dobro jeo, je l' ti je prijalo?"

Zbog svoje rafiniranosti, tajlandska kuhinja je postala toliko popularna da je pretekla kinesku i sve više gurmana u svetu odlazi u restorane sa specijalitetima Tajlanda.

D. Rodić - S. Mališić

PREDLOG ŠEFA KUHINJE"HAJAT" HOTELA U BANKOKU

Predjelo
- ljuta salata od zelene papaje i paradajza
- supa s plodovima mora i kari začinom

Glavno jelo - riba brancin, prelivena kiselkasto-slatkim sosom od korijandera sa biberem i ostalim začinima

Dezert
- kolač na bazi kestena, preliven sirupom i služi se s ledom


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za nedelju
Četvrti dan prolećne nedelje mode odigrao se na putu Beograd - Vršac
Majstorije tajlandskih kuvara u srcu naše prestonice
GLASOVA KUHINJA