GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Pobedom Kenijca Malunija i Olivere Jevtić završen 20. beogradski maraton

Olja najbrža i na jednoj nozi

Ovo je bila moja najteža trka u karijeri. Osećala sam bol u nozi, ali sam htela da izdržim do kraja... Bog mi je pomogao da završim trku, rekla je Jevtićeva

Tri puta Bog pomaže, kao da je rekla u sebi naša najbolja atletičarka Olivera Jevtić i tri puta se brzo prekrstila gurkajući se na čelu grupe maratonaca, koja je s nestrpljenjem očekivala znak za start 20. beogradskog maratona. Uz idealne vremenske uslove ispred crkve Svetog Marka na Bulevaru kralja Aleksandra, početak trke čekala su 234 maratonca i 868 trkača upola kraće distance. Stotinak metara dalje, ispred nekadašnje Savezne skupštine, uz pesmu i dobro raspoloženje talasalo se "malo more" rekreativaca, učesnika petokilometarske "Trke zadovoljstva".

Nije dugo trajalo, a zvanični spiker je najavio dolazak promotera maratona svetskog rekordera skoka u dalj Majka Pauela u društvu još veće atletske legende Boba Bimona, što je bio pouzdan znak za pozor. Na prodoran zvuk navijačke sirene, tačno u deset časova, laki kao vetar krenuli su maratonci i polumaratonci, dok je start Trke zadovoljstva više ličio na lavinu ili bujicu koja je pokuljala preko beogradskih ulica. Masovno, činilo se kao nikad pre, u najkraćoj trci učešće je zvanično uzelo skoro 25.000 rekreativaca, učenika osnovnih i srednjih škola. Moglo se primetiti i oko stotinak lica sa invaliditetom, koji su u kolicima pod sloganom "I mi želimo da se bavimo sportom", takođe, učestvovali u trci.

TRENER KUZMANOVIĆ: POBEDILA SEBE I OSTALA ŽIVA

Po dolasku u cilj vidno šepajući, Olivera je posle kraće pauze bila spremna da ispriča šta se dešavalo na stazi dugoj 42 kilometra i 195 metara.
- Odmah me je zabolela noga, već na skretanju u Nemanjinu ulicu, ali sam odlučila da uprkos bolu izdržim do kraja. Spremala sam se u Keniji na 30 stepeni, a onda me je ovde sačekalo hladnije vreme. Promena vremenskih uslova je uzročnik moje povrede, ali ne žalim. Presrećna sam što sam na ovakav način završila svoje prvo učešće na maratonu u Beogradu. Pobedila sam samu sebe - rekla je prva Srpkinja koja je posle 14 godina od trijumfa Suzane Ćirić na trci održanoj 1993. pobedila na Beogradskom maratonu.
Nije uspela da obori rekord iz 2005. godine koji je postavila Rumunka Kristine Pomaku (2:29:44), ali je priznala da je istrčala najtežu trku u životu. U svom 11. maratonu u karijeri aktuelna vicešampionka Evrope trijumfovala je ispred Ruskinja Kuzminčeve i Koževnikove.
Olja je rekla da povreda nije strašna te da će ona nastaviti da se priprema za Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, dok je njen trener Slavko Kuzmanović kratko prokomentarisao: "Dobro je što je ostala živa... Velika je stvar na ovakav način stići do pobede".
Pored pobede u maratonu, Olivera Jevtić je, uz Nikolu Stamenića, osvojila i titulu prvaka Srbije jer je maratonska trka bila ujedno i državno prvenstvo.

Dok su maratonci osvajali kilometre najteže atletske discipline, na cilju ispred hotela "Moskva", nedugo od starta počeli su da pristižu učesnici Trke zadovoljstva, dok se za prve polumaratonce moralo da čeka bar sat vremena, ako ne i više. Uz prijatnu muziku "Korona orkestra", i povremene izveštaje zvaničnog spikera o poretku u glavnoj trci, vreme na Terazijskom platou je brzo proticalo. Vesti su govorile o vođstvu trkača iz Kenije, te da naša najbolja atletičarka Olivera Jevtić ne posustaje, ali i da nešto nije u redu s njenom desnom nogom... Odjednom, zabrinutost se pojavila uz oblake, koji su na trenutak zaklonili sunce nad Terazijama. Iako se o tome još nije pričalo, postajalo je sve jasnije da će povreda sprečiti Oliveru Jevtić u obaranju rekorda staze. Ali, do tada je trebalo još sačekati...

Ipak, s prvim polumaratoncima pristigle su i prve lepe vesti jer se na čelu nalazio narodski rečeno "naš čovek", Đuro Kodžo iz Republike Srpske, koji je po prolasku kroz cilj rekao da ova pobeda nije prva u njegovoj karijeri, ali da mu je sigurno najdraža.

- U jednom trenutku sam se okrenuo i shvatio da imam veliku prednost. Iznenadio sam se, pošto nisam očekivao pobedu- rekao je Đuro Kodžo, dok se cilju približavala tamnoputa atletičarka Oala Kimajo, bez sumnje pobednica ženskog polumaratona. Drugo mesto osvojila je prošlogodišnja pobednica, srpska atletičarka Ana Subotić, dok je treća bila Slovenka Matejka Šuštaršič.

- Nije mi bilo teško, niti naporno. Držala sam se muške grupe i uspela da ostvarim dobar rezultat- rekla je Kimajo, dok je Ana Subotić ispričala da je sa starta krenula za Oliverom Jevtić i grupom kenijskih maratonki.

- Nisam uspela da preteknem izvanrednu kenijsku atletičarku, ali sam stigla u vremenu ličnog rekorda i to za minut brže- pohvalila se Ana.
Prolazak polumaratonaca, usmerio je svu pažnju auditorijuma na završetak velike trke, a najviše na vesti o Oliveri Jevtić. Mnogi su mislili da će odustati, mnogi bi to i uradili, ali, kako se ispostavilo, Olivera nije.

Očekivanje i nestrpljenje na trenutak je prekratio kenijski atletičar Džon Maluni, koji je u pratnji još dvojice zemljaka Nikolasa Čelima i Džona Kjoka stigao na cilj.
- Trka je bila jaka, ali ja sam bio veoma spreman. Ako trenirate kao šampion, bićete šampion- rekao je Maluni.

Uskoro na vidiku se pojavila i Olivera Jevtić. Teško je trčala, ali nije odustajala jer je i s povređenom nogom bila brža od ostalih maratonki. Više niko nije razmišljao o rekordu staze, Olivera je uz salve aplauza pocepala ciljnu traku "padajući" direktno u ruke lekara.
- Osećala sam bol od samog početka, ali sam htela da izdržim do kraja, pre svega zbog ove divne publike. Još 2003. godine sam obećala da ću kada istrčim najtežu trku u životu deo novca od nagrade izdvojiti za podizanje Hrama Svetog Save. Ovo je bila moja najteža trka i sam mi je Bog pomogao da je završim - rekla je Olivera pokazujući krvave žuljeve na nogama... Drama je maratonsku trku uvela u večnost.

ZORAN VASIĆ TRČAO ZA DEČAKA BEZ RODITELJA

Prateći akciju Glasa javnosti "Pomozimo najsiromašnijim porodicama u Srbiji", Zoran Vasić, koji živi i radi u Engleskoj, odlučio je da trčeći po prvi put maratonsku trku u Beogradu prikupi pomoć za Aleksandra Mihajlovića, 13-godišnjaka koji je ostao bez roditelja.
- Želeo sam da prvi maraton u životu trčim s razlogom, da moj trud ima nekog smisla. Čitao sam o vašoj akciji i tužnoj sudbini dečaka bez roditelja, pa sam odlučio da, umesto na londonskom, učestvujem na Beogradskom maratonu. Takođe biću u prilici da sva sredstva koja prikupim uputim na "poznatu" adresu, a ne nekoj velikoj humanitarnoj organizaciji gde često i ne znate kome su pare otišle - rekao je Zoran Vasić koji je, uostalom poput mnogih učesnika maratona, nadmašio sopstvene mogućnosti.
- Plašio sam se da neću završiti maraton, ali desilo se da sam pretrčao stazu mnogo brže nego što sam očekivao. Dolazim i sledeće godine - poručio je Zoran Vasić, finansijski stručnjak u farmaceutskoj firmi "Valeant"

Rezultati

POLUMARATON (M)

Đura Kodžo (BiH) 1:06,37
Dragan Pandurević (Srbija) 1:14,53 3.
Siniša Marčetić (BiH) 1:15,26

U muškom polumaratonu učestvovala su 672 atletičara iz Srbije i 82 iz inostranstva

POLUMARATON (Ž)

Oala Kimajo (Kenija) 1:15,26
Ana Subotić (Srbija) 1:16,05
Matejka Šuštaršić (Slovenija) 1:23,58

U ženskom polumaratonu učestvovalo je 90 takmičarki iz Srbije i 24 iz inostranstva

MARATON (M)

Džon Maluni (Kenija) 2:11,53
Nikolas Čelimo (Kenija) 2:11,56
Džon Kjoko (Kenija) 2:13,30

U maratonskoj trci takmičilo se 111 atletičara iz Srbije i 99 iz inostranstva

MARATON (Ž)

Olivera Jevtić (Srbija) 2:35,46
Oksana Kuzminčeva (Rusija) 2:37,41
Jelena Koževnikova (Rusija) 2:38,14

U ženskoj maratonskoj trci takmičilo se 10 atletičarki iz Srbije i 14 iz inostranstva.

N. Matejić


vesti po rubrikama

^sport

Naš dvojac bez kormilara uspešan na regati "Memorijal Paolo d'Aloja" u Italiji
Naše teniserke plasirale se u plej-of za popunu Svetske grupe
Srpski reprezentativac pruža sjajne partije u dresu Klivlend Kavalirsa
Pobedom Kenijca Malunija i Olivere Jevtić završen 20. beogradski maraton
Štutgart u 30. kolu eliminisao Bavarce iz šampionske trke
Totenhem u gradskom derbiju protiv Arsenala stigao do boda u 90. minutu
Partizan dočekuje Vojvodinu sa dvostrukim motivom
Bivši reprezentativac do 2012. direktor "A" i mladog tima Srbije
Fudbaleri Zvezde bez poteškoća slavili protiv Mladosti