GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Predstoji period pojačanih aktivnosti o statusu Kosmeta

Misija pred vratima, rešenje još daleko

Janjić: Predstojećih petnaestak dana biće u znaku nadmetanja između SAD i Rusije, a onda će dosta toga zavisiti od izveštaja misije Saveta bezbednosti. NJen izveštaj će delimično odrediti raspravu, koja će se u maju voditi u SB

BEOGRAD - Proteklu nedelju obeležile su dve izjave visokih zvaničnika SAD i Rusije o budućem statusu Kosova i Metohije. Najpre je američki državni podsekretar Nikolas Berns izazvao burne reakcije srpskih zvaničnika najavom da će SAD podržati deklaraciju "kosovskog naroda" o nezavisnosti ako u Savetu bezbednosti UN ne bude usvojena nova rezolucija, da bi ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u Beogradu izjavio da je "Ahtisarijev plan propao", dodajući da je za Rusiju neprihvatljivo nametanje rešenja za Kosmet i da se mora postići kompromis. Ovakvim stavovima dve vodeće svetske države ozvaničile su da su njihove vizije političke budućnosti Kosova i Metohije na suprotnim polovima i da se, sudeći po njima, rešenje za pokrajinu ne može očekivati tako brzo. I direktor moskovskog Instituta za politička istraživanja Sergej Markov naglašava da je "očigledno" da će Ahtisarijev plan za Kosmet blokirati Rusija, Kina i veliki broj nestalnih članica Saveta bezbednosti", što znači da "veto čak neće ni biti potreban". Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, međutim, ističe da Rusija nikad i nije pretila vetom povodom usvajanja plana, već povodom rezolucije, pa je moguće da je ruski ekspert "nešto pobrkao".

NASTAVAK PRITISAKA NA SRBIJU

- U narednim danima realno je očekivati nastavak pritisaka na Srbiju da donese odluku da li po pitanju Kosova i Metohije želi da sarađuje sa SAD i EU. Taj pritisak će biti diplomatski, kao i do sada, putem raznih rezolucija, aktiviranjem rasprava u Oebsu, Savetu Evrope, Evropskom parlamentu, u posetama i pojedinačnim nastupima političara onih zemalja EU koje su se opredelile za podršku Ahtisarijevom planu, odnosno za novu rezoluciju koja prejudicira nezavisnost - ističe Janjić.

- Pretpostavljam da će se odluka o prihvatanju plana doneti jer je to uslov da se raskine Ahtisarijev angažman, ali verujem da će se to formulisati kao prihvatanje izveštaja o radu, uz naglašavanje da će plan služiti kao polazište za nastavak procesa. Ne očekujem da se plan odbaci već će se usvojiti i sugestije da on nije izrazio mišljenja obe strane - govori Janjić.

On smatra da će se u narednim danima rasplamsati žestoka diplomatska borba između Vašingtona i Moskve povodom Kosmeta, razmenom saopštenja i pokušajem kontakata na nižem nivou.
- Predstojećih petnaestak dana biće u znaku nadmetanja između SAD i Rusije, a onda će dosta toga zavisti od izveštaja misije Saveta bezbednosti koja dolazi 25. aprila. NJen izveštaj će delimično odrediti raspravu koja će se u maju voditi u Savetu bezbednosti. Prerano je prognozirati šta će se tamo dešavati, ali je trenutno utisak da se pozicija Beograda nije bitnije popravila u odnosu na prošlu raspravu u Savetu bezbednosti - ocenjuje Janjić.

S. D.


vesti po rubrikama

^politika

Ruska taktika je prolongiranje odluke
Predstoji period pojačanih aktivnosti o statusu Kosmeta
Uspešna diplomatska akcija Beograda
Misija UN ide u Mitrovicu
Izvori Glasa iz NS povodom navodnog dogovora o vladi
Skupštini upućeno devet zakona
   


     


FastCounter by LinkExchange