GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Ruska taktika je prolongiranje odluke

BEOGRAD - Direktor moskovskog Instituta za strateške studije Andrej Pjonktovski rekao je juče da će odlučno protivljenje Rusije sprečiti donošenje rezolucije o nezavisnosti Kosmeta u Savetu bezbednosti UN, prenosi Srna.

Tumačeći stav ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da je plan specijalnog izaslanika UN Martija "Ahtisarija propao", Pjonktovski je za Blic procenio da zvanična Moskva i Vašington neće približiti stavove o Kosmetu, pre završetka izborne kampanje u Rusiji.

Glavni urednik magazina Rusija u globalnoj politici Fjodor Lukjanov veruje da je poruka Lavrova, iako snažna, samo početni stav Moskve u procesu u kojem će pokušati da izmeni Ahtisarijev plan.

On je istakao da izjava Lavrova sugeriše da Rusija cilja da proces pregovora o Kosovu počne iz početka, sa novim izaslanikom UN, po modelu koji bi bio povoljniji za Beograd.
- Rusija nije zainteresovana da uloži veto jer bi tako ugrozila odnose sa svojim zapadnim partnerima. Ruska taktika je da se proces rešavanja pitanja Kosova prolongira što je više moguće, kako bi se Zapad ubedio da opcija koja je sada "na stolu nije najbolja, niti jedina" smatra Lukjanov.
On ne vidi mogućnost kompromisa u bliskoj budućnosti.


vesti po rubrikama

^politika

Ruska taktika je prolongiranje odluke
Predstoji period pojačanih aktivnosti o statusu Kosmeta
Uspešna diplomatska akcija Beograda
Misija UN ide u Mitrovicu
Izvori Glasa iz NS povodom navodnog dogovora o vladi
Skupštini upućeno devet zakona
   


     


FastCounter by LinkExchange