GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Posle razgovora sa nadležnima proizvođači povrća odustali od protesta

Sprema se otkup 7.000 tona krompira

BEOGRAD - Proizvođači krompira u petak su postigli dogovor sa Direkcijom za robne rezerve i Ministarstvom poljoprivrede da se pronađe način za otkup viškova ovog poljoprivrednog proizvoda. Time je izostala potreba za najavljenim protestom poljoprivrednika, koji su zapretili da će ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici istovariti čitav kamion krompira.

POVRATAK U PKS

Uprava za krompir kao članove ima samo pravna lica, odnosno firme koje se bave proizvodnjom ovog povrća, a ne i sitna poljoprivredna domaćinstva. Vukićević kaže da se planira učlanjenje i takvih proizvođača, ali samo ako je reč o registrovanim gazdinstvima.

Ratko Vukićević, predsednik Odbora za krompir u Poslovnoj zajednici za voće i povrće, kaže da je na sastanku u Direkciji za robne rezerve u prisustvu Danila Golubovića, pomoćnika ministra poljoprivrede, dogovoreno da se vladi uputi predlog o otkupu oko 7.000 tona merkantilnog krompira, koliko se procenjuje da iznose zalihe prošlogodišnjeg roda. Zasad se ne zna koliko bi iznosila otkupna cena, ali Vukićević smatra da bi to bilo oko šest dinara.

- Vladin odbor treba u utorak da razmotri predlog o otkupu i ako se saglasi, već u četvrtak, na prvoj narednoj sednici vlada bi mogla da donese odluku o otkupu i sredstvima koja će za to biti izdvojena - kaže prvi čovek grupacije za proizvodnju ovog povrća. Po njegovim rečima, bitno je da postoji saglasnost i želja Ministarstva poljoprivrede i Direkcije za robne rezerve da se izađe u susret proizvođačima, s tim da konačnu odluku treba da donese vlada. Otkupljeni krompir bi se uskladištio i preradio u pire i čips za potrebe robnih rezervi.
Do ove godine višak krompira srpski proizvođači su nesmetano izvozili u Rumuniju i Bugarsku, ali posle januara 2007, i ulaska ovih država u EU na njihovim granicama je stavljena "brana" za ovaj proizvod. Da bi posle sedam godina zabrane krompir mogao ponovo da se izvozi na evropsko tržište, potrebno je dobiti odobrenje nadležnih institucija iz Brisela koje traže da Srbija prvo uvede kontrolu i monitoring nad proizvodnjom i skladištenjem ovog povrća, čime bi se garantovao odgovarajući kvalitet potrošačima EU.

Z. M.


vesti po rubrikama

ekonomija

"Soravija" zbog zgrade SUP-a tuži Srbiju
Država traži od Pošte donaciju za republički budžet
Kostreš: Ko krije ugovor o autoputu Horgoš-Požega
Vlada poslala četvoro službenika na prolećno zasedanje MMF-a i Svetske banke
Posle razgovora sa nadležnima proizvođači povrća odustali od protesta