GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Vlada poslala četvoro službenika na prolećno zasedanje MMF-a i Svetske banke

Skup izlet Parivodića i Bubala do Vašingtona

Za pet dana u SAD ministri Predrag Bubalo i Milan Parivodić, Vesna Džinić, direktor Uprave za trezor i Vesna Arsić, državni sekretar, potrošili 1,5 miliona dinara da bi od MMF-a čuli ono što im je više puta ponovljeno, a to je da država ne sme da rasipa pare

BEOGRAD - Brojna delegacija Vlade Srbije vratila se u utorak iz Vašingtona, gde je prisustvovala prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda. Mesec dana ranije MMF je bio u Beogradu, pa je pitanje šta su to naši ministri imali da im poruče ili čuju, što već nisu. Uz to, Srbija nema ugovor sa ovim fondom, niti je u Vašingtonu išta dogovorila. Dakle, svrha ministarskog putovanja se ne zna, ali cena se zna. Izlet je koštao bar 1.505.600 dinara.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, ministri ekonomskih odnosa i privrede Milan Parivodić i Predrag Bubalo, zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva finansija Vesnom Arsić i direktorom Uprave za trezor Vesnom Džinić u Ameriku su otputovali preko Frankfurta, biznis klasom. Za svakog od njih karta je koštala 2.980 evra, što znači da su samo na let avionom potrošili oko 12.000 evra.

OBAVEZA NBS

Osim delegacije vlade, na sastanak sa MMF-om putovali su i predstavnici Narodne banke Srbije, koji su zapravo jedini i imali obavezu da prisustvuju, budući da je guverner Radovan Jelašić i jedan od guvernera MMF-a. Sa njime su putovali i viceguverner Ana Gligorijević i generalni direktor Sektora za međunarodnu saradnju NBS Slavica Radojević. Oni su se tokom trajanja zasedanja tri puta sastali sa predstavnicima MMF-a i Svetske banke, kao i sa ministarstvom finansija SAD i stranim investitorima. Narodna banka je sama snosila troškove svojih predstavnika, koji su iznosili 850.350 dinara, što je za oko 1.100 evra manje po osobi od izdataka vladinih izaslanika.

VLADA NE ZNA DA TREBA DA PLATI RAČUN

Zanimljivo je da vlada ni posle osam dana od kada smo im poslali zahtev za podacima o troškovima ministara "nije znala" da li je to u njenoj nadležnosti. Naime, u pres službi vlade su naš zahtev prvo prosledili sekretarijatu vlade, odakle im je vraćen, "pošto troškove ministara plaća Ministarstvo finansija". Onda su nas u Ministarstvu uputili nazad na vladu, "pošto troškove ministara plaća vlada". Zatim je pres služba vlade ponovo kontaktirala sekretarijat i tu za sada sve stoji. Iako u ovoj službi uveravaju kako oni ne kriju podatke o ministarskim troškovima, već, eto, ne znaju da li oni treba da ih plate, teško je otrgnuti se zaključku da obilato troše i svejedno je koja državna kasa plaća, a to dobro kriju. U suprotnom, ako vlada zaista ne zna da treba da plati njihov put, kako su ministri uopšte otputovali? Ili sada neki službenik hotela u Vašingtonu uporno okreće brojeve Nemanjine 11 i bezuspešno sekretaricama objašnjava kako nije lepo da ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i šef trezora jedne države, pa bila to i Srbija, pobegnu iz svojih apartmana ne izmirivši račun?

Tome treba dodati i hotel u kojem noćenje košta preko 16.000 dinara, pa je iz budžeta Srbije za petodnevni boravak četvoročlane delegacije plaćeno 323.200 dinara. Spisak se tu ne završava, pošto članovi vladine delegacije nisu zaboravili da uzmu devizne dnevnice u iznosu od 715 evra po osobi, koje su za pet dana svakako zaradili, mada niko ne zna šta su tamo i uradili. Tako je u ukupnom zbiru na njihove ionako pozamašne plate po osnovu dnevnica dodato još 228.800 dinara.
Kada se sve sabere, putovanje svakog člana delegacije u Ameriku, Srbiju je koštalo 4.705 evra, što ukupno iznosi 18.820 evra.

U Ministarstvu finansija ističu da su oni platili troškove samo za Arsićevu, dok je Trezor finansirao Džinićevine izdatke, a Vlada Srbije je bila dužna da podmiri račun za dvojicu ministara. Međutim, iako smo vladi još pre skoro desetak dana poslali pitanja u vezi sa troškovima Parivodića i Bubala, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor, pa i dalje ostaje nepoznato da li su ministri potrošili isto koliko i njihovi zamenici ili još više.

Ali, bitnije od toga koliko su tačno potrošili je pitanje zašto su išta trošili, odnosno zašto su uopšte putovali na sastanak sa MMF-om, kada njihovo prisustvo tamo nije bilo neophodno, niti delotvorno. A naročito u momentu kada je potrošnja nekih budžetskih korisnika, pre svega iz sektora ministara iz delegacije, previsoka i kada se najavljuje da u državnoj kasi neće biti dovoljno para za ovu godinu.

Ovako, ispostavlja se da je milion i po dinara spiskano, kako bi ministri mogli iz Vašingtona da nam poruče da "u srpskom političkom životu, privredi i državnoj organizaciji, brze i odlučne reforme treba da postanu konstanta i da se uvedu mehanizmi koji će smanjiti troškove države", kako je izjavio Parivodić ili da bismo od Bubala saznali da je "Svetska banka spremna da kreditira značajan broj projekata, ali da će to učiniti kada se formira nova vlada".

A. Milošević


vesti po rubrikama

ekonomija

"Soravija" zbog zgrade SUP-a tuži Srbiju
Država traži od Pošte donaciju za republički budžet
Kostreš: Ko krije ugovor o autoputu Horgoš-Požega
Vlada poslala četvoro službenika na prolećno zasedanje MMF-a i Svetske banke
Posle razgovora sa nadležnima proizvođači povrća odustali od protesta