GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Država traži od Pošte donaciju za republički budžet

Vlada "reketira" PTT

Javno preduzeće predložilo da budžetu pokloni milion evra, ali vlada vratila rebalans plana poslovanja, tražeći osam

BEOGRAD - Javno preduzeće PTT nedavno je Vladi Srbije podnelo predlog za rebalans plana poslovanja za ovu godinu, kojim bi deo dividende koju će PTT dobiti od "Telekoma Srbije", čiji je većinski vlasnik, bio iskorišćen za isplatu zarada zaposlenima u ovoj kompaniji. Međutim, vlada je svoj pristanak na ovakav rebalans uslovila zahtevom da PTT "dobrovoljno" u budžet Srbije donira osam miliona evra.

MINISTRI KAO KURIRI

Markovićeva ukazuje i na problem privatnih prenosilaca pošiljki "koji ugrožavaju rad pošte". "Vlada je 2005. godine donela zakon kojim je PTT-u dat monopol na transport svih pošiljki lakših od 350 grama, dok ne dođe do potpune liberalizacije, i tada je predviđeno da bude osnovana agencija za poštanske usluge, koja bi se bavila kontrolom i davanjem licenci za obavljanje poštanskih delatnosti. Agencija ni do danas nije osnovana zbog čega samo u Beogradu rade desetine privatnih kurirskih službi, bez dozvole. Čak su ministarstva pravde i finansija, nezadovoljna cenom poštanskih usluga, najavila raskid ugovora sa PTT-om i osnivanje sopstvenih kurirskih službi, čime direktno krše Zakon", kaže Markovićeva, dodajući da je "problem i u tome što će privatne službe uvek moći da ponude nižu cenu".

- To je ucena - tvrdi Snežana Marković, predstavnik Sindikata Nezavisnost u PTT-u. "Predložili smo da budžetu poklonimo milion evra, ali su nam oni rebalans vratili, tražeći osam. Pri tom, iako je PTT vlasnik 80 odsto "Telekoma", novac od dividende nikad do sada nije otišao Pošti, već ga je uvek uzimala država", dodaje ona. Markovićeva primećuje i neobičnu koincidenciju u traženoj svoti. Naime, kada je prošle godine prodat "Mobi 63", firma u koju je slivena sva imovina nekadašnjeg "Mobtela", PTT-u je, kao suvlasniku bivšeg mobilnog operatera, tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić, obećao sredstva za ulaganje u dobrovoljni penzijski fond za radnike i to u iznosu od tačno osam miliona evra.

Iako je "Telenor" kupio "Mobi 63" još prošle jeseni, PTT ni do danas nije dobio taj novac, pa, kako zaključuje Markovićeva, vlada na ovaj način praktično pokušava da natera PTT da uplatom od osam miliona evra u budžet, zapravo isfinansira dugovanje države prema PTT-u. Ili, drugačije rečeno, vlada će Pošti vratiti dug novcem pošte.

Na pitanje zašto PTT uopšte pristaje na svojevrstan državni reket u vidu budžetskih donacija, Markovićeva odgovara jednostavnim podatkom da u devetočlanom Upravnom odboru Pošte sede samo tri predstavnika iz redova zaposlenih.
"Vlada i resorno ministarstvo nemaju nikakvog sluha za Poštu i sete je se samo kad nešto treba da se proda, poput "Mobija" ili "Telekoma", kada dođe na red. Za sve godine koliko je ministar za kapitalne investicije, Velimir Ilić nijedan dan nije bio ministar pošte. Zbog toga mi nemamo sa kim ni da pregovaramo o rebalansu, niti smo u mogućnosti da nešto učinimo. Čak i kada je "Mobi 63" prodat za 1,513 milijardi evra, PTT od toga nije dobio ni dinara, jer je sva imovina "Mobtela" izvučena u to preduzeće u kojem Pošti nije dat nikakav udeo", podseća ona.

A. D. M.


vesti po rubrikama

ekonomija

"Soravija" zbog zgrade SUP-a tuži Srbiju
Država traži od Pošte donaciju za republički budžet
Kostreš: Ko krije ugovor o autoputu Horgoš-Požega
Vlada poslala četvoro službenika na prolećno zasedanje MMF-a i Svetske banke
Posle razgovora sa nadležnima proizvođači povrća odustali od protesta