GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 21. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Trećina Francuza neopredeljena uoči sutrašnjih predsedničkih izbora

Počela izborna tišina

Nikola Sarkozi i dalje za dlaku vodi, ali rezultat izbora i dalje je neizvestan

U Francuskoj je sinoć počela izborna tišina, a predsednički kandidati održali su veče ranije završne mitinge pred prvi krug izbora koji se održavaju u nedelju, javlja Bi-Bi-Si. Kandidat desnog centra Nikola Sarkozi, koji je, prema anketama, u vođstvu, govorio je u Marseju. Rekao je, između ostalog, da je tokom kampanje bilo dosta ličnih napada na njega, ali da te napade neće udostojiti odgovora.

Pa ipak je levicu optužio za licemerstvo. - Francuska više ne želi aroganciju te levičarske savesti koja toliko voli državne škole, a u njih ne šalje sopstvenu decu, koja priča o svakodnevnom životu, a o njemu ništa ne zna - rekao je Sarkozi.

Njegova glavna suparnica Segolen Roajal, kandidat socijalista i drugoplasirana po anketama, nastavila je da ga žestoko kritikuje i na svom završnom mitingu u Tuluzu kazala da Sarkozijeva kandidatura zabrinjava mnoge Francuze i da bi on podelio zemlju. Takođe je rekla da je Francuskoj mesto u Evropi i da joj nisu potrebne tešnje veze sa Amerikom. Njen gost u Tuluzu bio je španski premijer, takođe socijalista, Hoze Luis Sapatero, koji je oduševljeno podržao kandidaturu Roajalove.

NEPOPUSTLJIVI I AMBICIOZNI NIKOLA SARKOZI

Nikola Sarkozi (51) je jedan od najambicioznijih francuski političara i nikada nije krio želju da postane predsednik, navodi Bi-Bi-Si. Izuzetno je popularan u svojoj stranci, ali ne podržava ga takozvana stara garda UNP. Sarkozi je podelio celu zemlju - polovina Francuza ga obožava, druga polovina ga mrzi. Njegov nepopustljiv stav tokom nereda pretprošle godine na francuskim ulicama kao da je dodatno rasplamsao nezadovoljstvo u imigrantskim predgrađima, gde je stopa nezaposlenosti i do 20 odsto. Pa ipak, dobar deo biračkog tela veruje da samo Sarko, kako ga od milja zovu, može da reformiše Francusku.

Trećina birača je neopredeljena, pa se ovi izbori smatraju najneizvesnijim u poslednjih 25 godina. Bez obzira na iznenadni uspon "trećeg čoveka" u predsedničkoj trci, centriste Fransoe Bajrua, glavna borba najverovatnije će se voditi između Sarkozija i Roajalove.

Sarkozi, kandidat vladajuće Unije za narodni pokret aktuelnog predsednika Žaka Širaka, i dalje ima neznatnu prednost u odnosu na Roajalovu - prema anketi instituta Ifop, 51 prema 49 odsto, a prema istraživanju Ipsosa, razlika je veća u Sarkozijevu korist - 53,5 prema 46,5 odsto. Podrška kandidatu ekstremne desnice Žan-Mari le Penu, koji je 2002. ušao u drugi krug u borbi sa socijalistom Lionelom Žospenom, kreće se od 12,5 odsto, prema istraživanjima Ipsosa, do 16 odsto, koliko pokazuje istraživanje CSA.

Ukoliko niko od kandidata u nedelju ne osvoji više od 50 odsto glasova, dvoje prvoplasiranih će snage odmeriti u drugom krugu 6. maja, dve nedelje kasnije, podseća Bi-Bi-Si. Ipsos procenjuje da će centrista Fransoa Bajru, ukoliko uđe u drugi krug izbora umesto Segolene Roajal, imati veće šanse protiv Sarkozija, i to u odnosu 52 na prema 48 odsto, navodi Srna.

Analitičari su uglavnom saglasni da pobednika izbora, ko god to bio, čeka veoma težak posao - Francuska je suočena s najvećom stopom nezaposlenosti u Zapadnoj Evropi, privrednom stagnacijom i velikim javnim dugom.

SMELA ROAJALOVA

Segolen Roajal (53) želi da obnovi levicu stilom i govorima koji su svojstveni samo njoj, u kojima dominira savez smelosti i konzervativizma, iako to uznemirava mnoge iz njenog najbližeg stranačkog okruženja, piše Frans pres. Njena ideja-vodilja je da osnuje "participativnu demokratiju" gde će akcenat biti stavljen naročito na obrazovanje. Neki njeni stavovi, kojima razbija ustaljene norme, doneli su joj optužbe za desničarstvo i populizam, pošto je na primer sugerisala vojnu službu za mlade delinkvente koji ponavljaju greške ili hvalila nacionalnu himnu i zastavu. Kampanju koju je vodila obeležilo je nekoliko spoljnopolitičkih "gafova" koji su pothranili optužbe da joj nedostaje iskustvo i kredibilitet.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Trećina Francuza neopredeljena uoči sutrašnjih predsedničkih izbora
Ustavni sud Rumunije proglasio pravosnažnom odluku parlamenta
Masovni neredi u prestonici Kirgistana
Završeno zasedanje SE
 


     


FastCounter by LinkExchange