GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 21. 04. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Prepiska o arbanaskim nasiljima u Staroj Srbiji 1898-1899 (8)

Tefik paša negira zločine

Tefik paša, ministar inostranih poslova Turske, u pismu Novakoviću od 17. oktobra 1898. negirao je da su Arbanasi činili zločine nad Srbima

U pismu se, između ostalog, tvrdi da je silovanje snaje Peše Simića od strane Alila Latifovića potpuno izmišljeno. Što se tiče kćeri Makse Nikolića, ona je odista pronađena kod hodže iz Breznice i odvedena zastupniku giljanskog vladike, piše paša. On dalje tvrdi da je, ispitana o onome što joj se dogodilo, ona ovako odgovorila: "Simon, sin Trajkov, hteo me je uzeti za ženu, i ja nisam htela na to pristati. Onda on posla k meni dva Arnautina: Nazira i Zekarija, plati svakome po dve lire, kako bi me primorali da se za njega udam. Ja ipak ne pristadoh".

- Trajko i njegov sin, kada su ispitani po ovome delu, oni potpuno odricahu. No, ipak žandarmi koji behu određeni da zatvore gore pomenute Arnaute, uhvatiše ih kod Trajka, gde se behu sklonili, čime se, pokraj svega odricanja Trajkovog, utvrđuje iskaz gore pomenute devojke - nastavlja paša.

Saadedin paša, putujući tri dana po selima, koja sačinjavaju lepinsku kazu, primetio je, navodi paša, da svi seljani rade spokojno i u potpunoj sigurnosti na svojim poljima, i on je sam video jednog hrišćanina, koji beše otišao u sedište sandžaka i vratio se u svoje selo sasvim sam, a niko ga nije uznemirivao.

- Kao što izlazi iz ove istrage, napadi koji se pripisuju Arnautima, ili su neosnovani, ili su uveličani. U ostalom, ovi slučajevi se nisu dogodili, kao što se tvrdi od 27. aprila do 3. juna tek. godine, već mnogo pre ovoga vremena, a nekoliki datiraju još i od pre četiri godine. Krivci su bili svi sudski gonjeni i strogo kažnjeni.

- Svi ovi događaji desili su se između turskih podanika i ja smatram za dužnost ovde izneti, da bi naziv Srbina mogao u toliko manje dolikovati hrišćanima, o kojima je reč u noti Vašeg Prevashodstva, što su ovi - u ostalom, malobrojni i rastureni po turskim selima, poreklom Bošnjaci i Arbanasi, od kojih se ne razlikuju ni po običajima, ni po navikama.

- Treba takođe napomenuti, da su nedela, koja čine ovi hrišćani na štetu svojih zemljaka muslimana, još mnogobrojnija od onih zbog kojih se hrišćani tuže protivu muslimana, i, što je još gore, dok muslimanski krivci vuku zaslužene kazne, dotle se hrišćani izvlače ispod suđenje, bežeći u Srbiju, gde su neki među njima, kao: Milosava i Radenko iz sela Kovagiča (Vučitrn) - ubice više muslimana - stavljeni za pandure pogranične straže - pisao je, između ostalog, paša.

PRISTRASNOST VISOKE PORTE

Novaković je redovno izveštavao Visoku portu o zločinima i nasilju nad Srbima, ali se odgovori nisu razlikovali.
- Pored tolikih zločina, koje smo joj ukazali, pored tolikih naših opomena i molba da se stane na put arbanaskim nasiljima, Porta se jednako pridržava usvojenog sistema, koji se sastoji u tome da opovrgava naše nepobitne navode i da brani svoje vlasti.
Ma koliko da su pristrasni i netačni izviđaji, koje turske vlasti u Kosovskom Vilajetu vrše po naredbi Visoke Prote a usled naših nota, ipak rezultat tih izviđaja u našu je korist. I prilog koj mi je Porta poslala uz gore pomenutu svoju notu, a čiji prepis imaj takođe čast poslati Vam i onaj prilog Portine note, na koji sam ja odgovorio pismom mojim od 21. decembra prošle godine, dokazuju, da se nasilja vrše u velikoj meri i da su turske vlasti i suviše slabe i suviše nehatne - pisao je Novaković vlastima u Beogradu.

Saadedin paša je takođe tvrdio da razlika u veroispovedi nije nikada bila u ovim krajevima uzrok mržnje i nesloge. Kada je u pitanju čast žena, strogost običaja kod Arnauta u ovom pogledu poznata je svakome, zaključio je paša. Neosnovanim je nazvao i tvrdnje da su crkve izložene napadima.

Ovo je navelo Novakovića da 21. decembra 1898. pošalje novu notu Tefik Paši. Pozivajući se na izveštaj Njegovog Prevashodstva Saadedin paše koji od više nego 100 slučajeva, dostavljenih Visokoj Porti od strane Kralj.

Poslanstva, pominje samo trideset, pa i te pokušava da spori, Vaše Prevashodstvo tvrdi, da su napadi, koji se Arnautima pripisuju, neosnovani, i svoju prvu nogu završuje izjavom, kako je uvereno, da će Kralj, Vlada i sama uvideti, da je obmanuta od ljudi, kojima je u računu da pokvare odnose prijateljstva i dobrog susedstva, koji tako srećno postoje između obe zemlje.

Zato baš što i mi od sveg srca želimo da se održe odnosi dobrog prijateljstva, koji postoje između srbije i Turske, iskreno žalimo što nikako ne stoji, da je Kralj Vlada obmanuta. Poričući naše tvrđenje, da su crkve bile izložene napadima, Vaše Prevashodstvo govori samo o jednom jedinom slučaju, i to o onom, koji je Njegovo Prevashodstvo Saadedin paša našao za dobro pomenuti, no ipak potvrđuje, da je crkva laplovska bila opljačkana.

Ako njegovo Prevashodstvo Saadedin paša misli, da može reći, da se na crkve nije napadalo, pošto se u našem prilogu govori samo o jednom slučaju, koji je mogao u očima carskog izaslanika izgledati kao izuzetak, mi smo, po nesreći, u stanju da dokažemo da se razbojništvo Arnauta ne zaustavlja na pragu samo jedne crkve.

Tako u šumi čičevačkoj, koja razdvaja, vučitrnsku kazu od dreničke ravnice, Arnauti su srušili više crkava, i za to se slave u njihovim narodnim pesmama - pisao je Novaković. Nepunih mesec dana kasnije, Novaković je ukazivao na to s kolikom sporošću Visoka Porta radi po žalbama Srba protiv arbanaskih nasilja u Staroj Srbiji, "ne mareći ni za savete velikih sila, ni za kritiku štampe, ni za naše nastojanje čitavim zbornikom nota, vidi se po tome, što sam, sa svim po tradicinalnom šablonu, tek prekjuče dobio, i to na osnovu izveštaja Kosovskog valije, odgovor na prvu notu, koju sam joj uputio meseca maja prošle godine. Šablonska kancelarijska brazda izbija nemarno kroz politički i skroz aktuelni značaj ovih poslova".

Reprint - knjižara "Nikola Pašić"
Sutra: Na zulume se niko ne osvrće


vesti po rubrikama

^feljton

Prepiska o arbanaskim nasiljima u Staroj Srbiji 1898-1899 (8)
AKCIJA GLASA Dajte glas za Kosovo i Metohiju u Srbiji (47)
 


     


FastCounter by LinkExchange