GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 20. 2. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Rudničke vode "zatrpale" prvu smenu rudara borske "Jame" na trinaestom horizontu

Jedan rudar poginuo

Povređeni rudari, Miša Andrejić (40), Dragan Tadić (38), Tomislav Vučković (45), Nebojša Vujinović (34) i Perica Ilić (35), hospitalizovani i nalaze se van životne opasnosti

Spasilačke ekipe pronašle su kasno sinoć telo Miloja Pavlovića (50), koji je ostao zarobljen u mulju u rudniku bakra "Jama" Rudarsko-topioničarskog basena Bor. NJegovo telo pronađeno je kraj utovarivača za kojim je radio. Pretpostavlja se da se ugušio od vode ili mulja koji su prodrli u rudarsko okno.

Nesreća se dogodila juče oko 10 sati, na trinaestom horizontu rudnika koji se nalazi nekoliko stotina metara pod zemljom. U trenutku nesreće tamo se nalazilo 15 rudara, od kojih je sedam povređeno.

Povređeni rudari, Miša Andrejić (40), Dragan Tadić (38), Tomislav Vučković (45), Nebojša Vujinović (34) i Perica Ilić (35), nalaze se van životne opasnosti.
Lekar na trijažnom odeljenju bolnice u Boru Jasmina Anđelković rekla je da su u bolnicu primljena sedmorica rudara, od kojih su četvorica hospitalizovani na ortopediji i hirurgiji. Radnici su primljeni sa izraženom hipotermijom.

Do nesreće je došlo kada su rudničke vode, koje se decenijama talože na napuštenom površinskom kopu borskog rudnika bakra, prodrle na 15. horizont i na kotu minus 31. U trenutku nesreće, na oko 420 metara dubine nalazilo se 15 rudara.

Igrom slučaja neki od njih uspeli su da se izvuku iz bujice i da se, zahvaljujući kolegama, spasu i izvuku na površinu. Ekipe rudara svim raspoloživim sredstvima pokušavale su da zaustave dalje nadiranje mulja sa starog kopa kako bi sprečili potuno potapanje rudarskih horizonata.
- Postoji mogućnost da voda nadvlada branioce "Jame" i da dođe do potapanja. Sve ćemo učiniti da ne dočekamo najgore - rekao je Branislav Mihajlović, zamenik direktora Rudnika bakra Bor.

BITKA NA DVA FRONTA

Prema rečima Branislava Mihajlovića, pomoćnika direktora RBB za jamsku eksploataciju, do zaključenja ovog izdanja Glasa, vodila se bitka na dva fronta.
- Jedna je da spasimo nestalog rudara, a druga da sprečimo prodor vode u preostali deo jame. Voda u ovom trenutku kulja kroz hodnike borske jame, poremetila je vodotokove, ugrožena je pumpna sala, i mi sada pokušavamo da situaciju dovedemo pod kontrolu.

D. Z. (Sina)

Darko Stanković, jedini od devetorice rudara koji su izbegli tragediju, ispričao je kako je došlo do nesreće.

- Prvo smo osetili pritisak u ušima, a onda strašnu buku. Nismo ni sanjali da će muljevita voda tako brzo stići do nas. Prvi koji su primetili opasnost počeli su panično da beže, a za petama im je bila strahovita bujica. Ogroman talas vode izbegli su za jednu do dve sekunde. Ne znam koliko je trajalo panično trčanje, ali "put" je bio dug najmanje dva kilometara. Nekoliko kolega plivalo je i gušilo se u blatnjavoj i zatrovanoj vodi koja je nadolazila sa svih strana. Jednom od njih talas je punom snagom zakačio donji deo tela. Mislim da se nalazi u bolnici. Ako je i on, kako se priča, zadobio samo lakše povrede, to je neopisiva sreća. U bolnici su Dragan Tadić, Miša Geolog, Miša Spasić, Zlatko Tabaković, Tomica Milenković...

Mile Milenković, šef u četi za spasavanje, rekao nam je da je nemoguće potvrditi šta se dogodilo sa Milojem Pavlovićem.
- Sakupljamo vreće sa peskom kako bi što pre sprečili vodu sa kopa da nastavi prodiranje i tako pomognemo i spasiocima u traganju za Pavlovićem. Neće biti lako, jer voda još curi, a opasnost po rudnik ne prolazi - kaže Milenković.

MULJ JE KRENUO PRE ČETIRI DANA

Grupa rudara i ostalih radnika "Jame", okupljenih ispred lifta za 13. i 15. horizont, nevoljno je komentarisala neopremljenost i lošu zaštitu na radu. Oni su, kažu, odavno upozoravali da voda "ističe" sa starog kopa, a mulj je u "Jamu" prodirao i pre tri-četiri dana.
Nezvanično saznajemo da će "Jama" narednih dana biti zatvorena, a moguće je da proizvodnja bude prekinuta i na duži rok.

Brana Filipović (Sina)


vesti po rubrikama

^tema

Rudničke vode "zatrpale" prvu smenu rudara borske "Jame" na trinaestom horizontu
O planu Martija Ahtisarija "Sveobuhvatan predlog za rešenje statusa Kosova" (7)
POLEMIKA : Kako zaustaviti upotrebu droge u školama?
VREME LUDILA - VJEKOSLAV RADOVIĆ
 
 


     


FastCounter by LinkExchange