SLANE PALAČINKE
Sastojci:
2 glavice crnog luka
200 g mlevenog mesa
400 g paradajza (ili 1/3 tube paradajz pirea)
400 g brašna
jaja (2 za fil 2 za testo)
1 čaša kisele pavlake (ili mleka)
so, biber, origano, ulje
2 čaše kisele vode
Priprema:
Umutiti standardno testo za palačinke sa malo više soli. Izdinstati
crni luk na ulju, dodati meso i propržiti. Dodati kašiku brašna,
i izmešati. Sipati paradajz pire razmućen u vodi (ili oljušten
i iseckan svež paradajz), posoliti, pobiberiti i dodati origano
po ukusu. Kuvati oko 20 minuta, s tim što sos treba da bude gušći.
Ispeći palačinke (8 do 10 komada), nafilovati ih sosom, savijati
u rolne i ređati u pleh. Preliti jajima i razmućenom pavlakom
(ili mlekom) i peći u rerni na srednjoj temperaturi. Palačinke
su gotove kad porumene.
BELA ČORBA
Sastojci:
500 g pilećeg belog mesa
1 praziluk
1 kocka supe
2 kašike griza
1 kisela pavlaka
1 žumance
Priprema:
Na malo ulja izdinstati praziluk, dodati na kocke iseckano pileće
meso, i lagano dinstati. Kada se meso razmekša i voda ispari,
dodati griz, malo ga upržiti, naliti željenom količinom vode i
ostaviti da se lagano krčka. Staviti kocku za supu i po ukusu
začiniti, dodati malo bibera. Kada je čorba gotova, umutiti žumance
u pavlaku i sipati u čorbu.
MUSAKA OD KARFIOLA
Sastojci:
4 jaja
2 čaše kisele pavlake
500 g karfiola
100 g šunke
bešamel
Priprema:
Obariti kafriol u slanoj vodi tako da ne bude raskuvan. Umutit
fil od jaja, pavlake i sitno iseckane šunke. Po želji se može
dodati i malo kačkavalja. Dodati začina po želji - biber, so,
vegeta. Ređati u posudu red karfiola, red fila, red karfiola....
Na kraju preliti bešamel sosom i staviti u rernu da se zapeče.