GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 20. 2. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Prijateljica sa kojom delite dobro i zlo uneće harmoniju u vaš brak

Najbolja drugarica podrška za ceo život

Mnogi muževi osete olakšanje kada se žena sa svojim problemima obrati najboljoj drugarici. Dame imaju veću potrebu da svoj život posmatraju kroz "lupu" i da ga sistematski analiziraju sa svojom prijateljicom

Sa njom se uvek najbolje provedete, uvek se slatko smejete i ponekad ogovarate, ona je tu i kada vas muče emotivni problemi, njoj se poveravate i ona je vaše rame za plakanje. Ona je vaša najbolja prijateljica koju nikada niko ne može da zameni, pa čak ni muškarac sa kojim ste nedavno uplovili u bračne vode i sa kojim želite da ostarite.

U trenutku ste se uplašili kako će vaš novi status uticati na prijateljski odnos koji ste dugi niz godina gradili sa svojom drugaricom. Nema razloga za brigu, prema najnovijim studijama na temu najboljih prijateljica, žena sa kojom ste odrasli, prošli period sazrevanja, iskusili slatka zadovoljstva, može biti dobar stimulans za bračni život. Istraživanja pokazuju da je dobar deo muževa srećniji sa suprugama koje imaju dugogodišnje prijateljice. Rezultati jedne američke ankete u kojima su učestvovale dame između 20. i 50. godine starosti pokazuju da dvadeset posto žena razgovara sa prijateljicama o problemima u braku, a čak 75 odsto njih priznaje da ponekad svoj problem prvo podele sa drugaricom, a tek onda razgovaraju sa suprugom.

Mnogim ženama prijateljice su potrebne zbog svih onih sitnica koje život znače, a koje njihove jače polovine previše ne zanimaju ili neke situacije smatraju striktno ženskim stvarima. Dame imaju veću potrebu da svoj život često posmatraju "kroz lupu" i da ga sistematski analiziraju nego muškarci. Tako da ponekad ne treba da razmišljate o tome da vaš muškarac ne želi sve da zna o vama i vašem životu, već se pomirite sa činjenicom da on jednostavno nije obdaren istančanim osećajem za detalje poput vas. Za razliku od muškaraca, žene mnogo bolje razumeju snagu prijateljstva. Žena će se, možda, teže zbližiti sa drugom ženom, ali jednom kada postanu drugarice, ceniće to prijateljstvo više nego što je to slučaj kod pripadnika jačeg pola. Muškarcima jednostavno nije potrebno toliko društvene interakcije kao ženama. Žensko prijateljstvo nije samo melem za dušu, ono ima značajan uticaj na fizičko i psihičko zdravlje. Što više prijateljica imate u životu, veća je verovatnoća da ćete u starosti biti i zdraviji. Po prirodi pripadnice nežnijeg pola poseduju osobine da u teškim situacijama svojih bližnjih uvek pritrče i ponude svoju nežnost, brigu i pomoć dok muškarci u sličnim situacijama reaguju agresivnije, a ponekada i pobegnu od problema. Takve reakcije kod žena povezane su sa lučenjem hormona oksitocina koji ima umirujući efekat pa tako ublažava stres. Veruje se da upravo zbog manje stresnog stanja, nežnosti, brige i potrebe da pomogne, žene žive duže od muškaraca. Bez obzira na svu podršku koju dobijate od svoje najbolje drugarice, nikada ne zaboravite da vaš glavni oslonac ipak treba da bude muškarac koga ste izabrali za životnog saputnika. Može da se dogodi da se toliko naviknete na rešavanje životnih i bračnih problema sa svojim drugaricama, da vaša jača polovina s vremenom može biti totalno isključena iz tema koje se tiču upravo njega. To ne smete dozvoliti jer ćete u tom slučaju povrediti njegovu sujetu. Pokušajte da se ne oseća zanemarenim i potcenjenim. Nikada ne izgovarajte onu čuvenu: On je muško i on to nikada neće razumeti! Prava prijateljica će uvek biti uz vas da sasluša probleme i da vam poneki savet, ali rešavanje nekih važnih životnih pitanja prepušteno je ipak bračnom paru. Zato nikada ne pokušavajte svog dragog da pretvorite u najbolju drugaricu! Bićete zadovoljniji i srećniji ako imate oboje.

D. Rodić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za utorak
Visokoobrazovane i poslovne mlade dame sklone žestokoj kapljici
Med i mleko leče mamurluk
Prijateljica sa kojom delite dobro i zlo uneće harmoniju u vaš brak
GLASOVA KUHINJA - SLANE PALAČINKE