GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 20. 2. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Med i mleko leče mamurluk

Ustali ste sa glavoboljom? Imate vrtoglavicu? Muka vam je i noge vam klecaju? Pa nije ni čudo kada ste prethodnu noć ludovali kod prijatelja, a povrh svega niste odoleli ni čašici. Pošto ste se žestoko napili, sada pokušavate da se rešite mamurluka. Odavno se zna za stari dobri narodni lek, da se posle dugih pijanki uglavnom pije rasol ili živa razmućena jaja u soku. Međutim, prema novim saznanjima, med, mleko i voda imaju sve potrebne sastojke koji mogu da pomognu da, posle burne noći, ponovo stanete na noge i razbistrite glavu.

Kako navodi Kraljevsko društvo hemičara, tost i med za prvi doručak posle neprospavane noći prikladan je obrok za lečenje mamurluka. Med će telo opskrbiti, dovoljnom količinom natrijuma i fruktoze, što je organizmu potrebno posle noćnog provoda. Osim ovog potpuno čistog proizvoda, hemijski stručnjaci savetuju da se pre odlaska na proslave ili duge žurke popije šolja hladnog mleka, a ukoliko odlučite da tu noć budete ljubitelj dobre kapljice, preporuka je da se držite džina ili votke.

Ono što će vas koliko-toliko držati treznim je voćni sok koji ćete pijuckati između žestokih pića, kao i dva decilitra vode pre odlaska na spavanje. Dok vas alkohol dovodi do osećaja zadovoljstva i opuštenosti, mamurluk potiče od acetaldehida. To je otrovna hemikalija u koju se alkohol pretvara metaboličkim procesima, a koja prouzrokuje glavobolje, mučninu i u mnogim slučajevima povraćanje. Kako se acetaldehid razgrađuje i pretvara u manje otrovne elemente, ovo stanje slabosti organizma, lagano prolazi. Mleko će uvek biti delotvorno da uspori apsorpciju alkohola, a time i nastavak aceltaldehida u telu. Džin je alkoholno piće dvostruko pročišćeno destilacijom i sadrži manje prirodnih sastojaka koji pogoduju mamurluku. Ipak, tamna alkoholna pića sa prirodnim sastojcima treba u većoj meri izbegavati. Čaša vode, pre odlaska na počinak, ublažiće dehidraciju koju prouzrokuje alkohol i koja dodatno otežava mamurluk. Ono što će vam sigurno pomoći posle pijančenja je sasvim sigurno vreme, jer se acetaldehid iz organizma čisti i apsorbuje malo pre ili posle podneva.

D. R.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za utorak
Visokoobrazovane i poslovne mlade dame sklone žestokoj kapljici
Med i mleko leče mamurluk
Prijateljica sa kojom delite dobro i zlo uneće harmoniju u vaš brak
GLASOVA KUHINJA - SLANE PALAČINKE