GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 20. 2. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Sve stranke položile RIK-u račune za izbornu kampanju

Slupano najmanje pet miliona evra

Iako su pojedine stranke dobile i preko 80 miliona za finansiranje predizborne kampanje, analitičari procenjuju da su kampanje većine stranaka koje su prešle cenzus koštale mnogo više od novca koji im je dodeljen iz republičkog budžeta

BEOGRAD - Sve stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima dostavile su RIK-u izveštaje o finansiranju izborne kampanje. To je potvrdio i portparol RIK-a Miodrag Petrović, koji je istakao da će RIK verovatno ove nedelje održati sednicu na kojoj će odrediti ko će vršiti kontrolu finansijskih izveštaja, stručna služba Skupštine Srbije u kojoj ima ovlašćenih revizora, ili nezavisni revizori.

Prema njegovim rečima, na toj sednici treba da bude odlučeno i da li će finansijski izveštaji stranaka i koalicija biti objavljeni pre kontrole ili u roku od 90 dana od kada ih stranke i koalicije dostave, odnosno u predviđenom roku prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka.

Za razliku od izveštaja, u kojim se uglavnom poklapaju dobijena sredstva sa predizbornim troškovima, analitičari procenjuju da su kampanje većine stranaka koje su prešle cenzus koštale mnogo više od novca koji im je dodeljen iz republičkog budžeta. Da je tako, potvrđuje i potpredsednik radikala Dragan Todorović, koji kaže da je ta stranka u izbornoj kampanji potrošila oko 137 miliona dinara, dok predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić tvrdi da su socijalisti potrošili 43.779.197 dinara, a koalicija okupljena oko LDP-a oko 70 miliona dinara.

Inače, država je iznosom od 323 miliona dinara finansirala predizbornu kampanju stranaka, a sve stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima dobile su, na početku kampanje, po tri miliona iz tog fonda. Veći deo razdeljen je posle objavljivanja izbornih rezultata, i to proporcionalno procentu glasova koje su stranke osvojile. Tako je SRS dobila 87 miliona, DS 69,4, G17 22,9, SPS 19,8 i LDP 18,7 miliona dinara.

Đorđe Vuković, programski direktor Cesida kaže da se pojedine stranke zbog nerealnog limita kriju da su prekoračile te limite, ali da su se opet ponašale "u skladu sa zakonom".

- Stranke se nalaze između dve mogućnosti, ili da poštuju zakon, pa da dovedu u pitanje uspeh na izborima, ili da ga krše "u skladu sa zakonom" i najčešće se opredeljuju na ovo drugo, što istovremeno govori da sam zakon nije dobar - kaže Vuković.
Ipak, Nemanja Nenadić programski direktor Transparentnosti Srbije očekuje da će biti razjašnjeni svi delovi finansiranja kampanje jer novi obrazac za finansijski izveštaj zahteva mnogo više podataka nego što je to bio slučaj u ranijim kampanjama.

- Ti zahtevi će uticati da vidljivost izvora finansiranja bude bolja nego ranije, a u slučajevima gde se pravi podaci zataje i navedu neki drugi, biće daleko lakše kontrolnim organima da utvrde da je došlo do prevarne radnje. Moramo biti realni, sasvim sigurno ne možemo očekivati da će jedan obrazac doneti apsolutnu promenu u vezi s vidljivošću finansiranja, mnogo toga zavisi od kontrole i od toga kako će biti sprovedena - rekao je Nenadić, dok njegov kolega iz Cesida tvrdi da RIK nije kompetentan da izvrši ozbiljnu reviziju.

- Oni nemaju organizaciju i uslove da izvedu ozbiljnu reviziju izveštaja koju su podnele političke stranke. Biće kao i svaki prethodni put: dobiće izveštaje, konstatovati da je sve uredu i na tome će se završiti - sumnjičav je Vuković.

T.U.


vesti po rubrikama

^politika

Sutra počinje nova runda direktnih pregovora s Albancima
Srbi ne očekuju mnogo od pregovora
Sve stranke položile RIK-u račune za izbornu kampanju
Nema vlade zbog kosovskog samara
Kurti radi za srpske tajne službe?!
   


     


FastCounter by LinkExchange