GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 20. 2. 2007.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Nastavak suđenja za najveću pljačku u istoriji Japana

Posle pljačke plašio se i voza

U nastavku suđenja kriminalnoj grupi "Pink Panter", optuženoj za pljačku zlatare "Maki" u Tokiju i krađu brilijantskog nakita vrednog 26,4 miliona evra, juče je prikazan snimak saslušanja svedoka Japanca Takagi Ruje, radnika juvelirnice

BEOGRAD- U nastavku suđenja kriminalnoj grupi "Pink Panter", optuženoj za pljačku zlatare "Maki" u Tokiju i krađu brilijantskog nakita vrednog 26,4 miliona evra, juče je pred većem Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu prikazan snimljeni materijal sa saslušanja svedoka Japanca Takagi Ruje.

On je u svome iskazu detaljno opisao raspored prostorija i vitrina sa nakitom u višespratnoj juvelirnici, način rada zaposlenih, kao i sam tok pljačke. Ruja je ispričao da je u draguljarnici "Maki"u elitnom trgovinskom kvartu Tokija, u kome se nalaze radnje sa luksuznom firmiranom robom i predstavništva svih vodećih svetskih banaka, počeo da radi 3-4 meseca pre spektakularne pljačke.

Objasnio ja da se nakit čuvao u sefovima, smeštenim na dva sprata ispod zemlje i da je svakoga dana iznošen i izlagan u staklenim vitrinama na prvom, drugom i delu trećeg sprata. Prema njegovim rečima, u zlatari nije bilo radnika obezbeđenja, ali su na svakoj etaži bile instalirane sigurnosne video-kamere, a na pultu u prizemlju i dugme za slučaj opasnosti, pošto je radnja imala ugovor sa firmama za obezbeđenje.

Ruja je ispričao da su 5. marta 2004. godine u juvelirnicu ušla dvojica "belaca" i počeli da razgledaju izloženi nakit. Jedan od njih je u pratnji Ruje otišao na sprat, gde se u vitrini nalazila skupocena dijamantska ogrlica "Kamelija", procenjena na 26 miliona evra. Nenadano "kupac" je radnika juvelirnice isprskao sprejom, zatim ga nekoliko puta udario u glavu, a onda uvukao u toalet i zaključao. Posle toga napadač je razbio staklo na vitrini, pokupio ogrlicu i nekoliko dijamantskih prstenova i naušnica i pobegao sa saučesnikom. Ruja je dodao da se mesecima posle pljačke plašio i voza.

Za najveću pljačku dijamantskog nakita u istoriji Japana, optuženi su Aleksandar Radulović, Đorđe Rašović i Snežana Panajotović. Suđenje se nastavlja danas.

B. D.


vesti po rubrikama

^hronika

Supružnici pronađeni mrtvi u kući
Nastavak suđenja za najveću pljačku u istoriji Japana
Ručnu bombu ubacili u prodavnicu
Suđenje okrivljenima za ubistvo srpskog premijera