GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 25. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Kako je javnost čula za dr Milomira Nektarijevića Bombu iz Palanke

Pronašao lek za astmu

I posle 20 godina od odlaska u penziju, ovaj dugogodišnji načelnik ORL odeljenja u palanačkoj bolnici "Stefan Visoki" pomaže ljudima, a nedavno je uspeo da kombinacijom preparata napravi sirup protiv astme

SMEDEREVSKA PALANKA - Doktor Milomir Nektarijević Bomba, osnivač i dugogodišnji načelnik ORL odeljenja u opštoj bolnici " Stefan Visoki " u Smederevskoj Palanci, i posle 20 godina od odlaska u penziju još radi u svojoj privatnoj ordinaciji i jedan je od retkih o kome se u palanačkoj čaršiji već skoro pola veka govori s poštovanjem i uvažavanjem. Pojedini su mu zamerali što je bio preoštar, impulsivan i žustar, ali nikada ne osporavajući vrhunsko znanje i sposobnost. Prevelika ljubav prema medicini i ljudima još mu daje snagu i sposobnost da i u poodmaklim godinama radi i leči.

Dr Bomba kaže da ne može svako postati lekar, već da se s tim darom mora roditi, a njegova misija u ovozemaljskom svetu je, kaže, baš ta. Iako vremešan i ne tako dobrog zdravlja, polako ali dostojanstveno govori o sebi i o svom radu.

- Rodio sam se u Sarajevu, školovao u Vinkovcima, a studije završio u Beogradu. Kao maturant realne Gimnazije u tom ustaškom mestu, na jednom od časova veronauke, potukao sam se sa jednim Bosancem, i u trenutku kada sam ga bacio na klupu, neko od učenika je uzviknuo: "Uh, ala ga bije kao bomba".

- Od tada pa do danas to je neodvojivi deo mog imena i nikada mi nije zasmetalo - objašnjava dr Nektarijević i priznaje da ima istine u pričama o njegovoj žustroj prirodi i oštrini, koju je pokazivao u ophođenju s kolegama, ali i pacijentima.

- Moj otac Božidar, Kragujevčanin poreklom, bio je najpoznatiji kraljev oficir za vreme Drugog svetskog rata, imao je tri Karađorđeve zvezde, i kada su ga 1944. godine u Nišu komunisti streljali, to je bio preloman trenutak u mom životu. Postao sam drčan, a za vreme studija bio sam večiti demonstrant, tako da su me i tamo vrlo lako prihvatili kao Bombu. Kada sam došao u Palanku, 1961. godine oformio sam ORL odeljenje i postao načelnik. Bilo mi je jasno da me pojedine kolege nisu simpatisale. Sebe sam davao maksimalno i bio sam uslužan i danju i noću, a od njih sam tražio tačnost, disciplinu i kvalitetan rad. Iako me nisu voleli, poštovali su me jer sam bio pravičan prema njima, a pacijenti su mi verovali - priča nam.

Ako se stručnost i kvalitet jednog lekara meri po broju uspešno obavljenih operacija, onda broj od 40.000 operacija, izvedenih do odlaska u penziju, dovoljno govori o stručnosti našeg sagovornika.
- Najviše sam voleo da operišem jer tada sam osećao da dajem čitavog sebe. Četrdesetoro dece sa stranim telima u plućima sam operisao, a dovodili su mi pacijente i iz okružnih bolnica radi intervencije. Ima puno lekara, ali neko mora biti najbolji, kao što ima dosta generala, ali samo jedan dobije bitku.

- Nikada nisam voleo da previše dajem antibiotike i hormonske preparate, već da određenom terapijom, pronađem dugotrajnije rešenje za bolesnika, a to su mi mnogi zamerali. Istina je da postoje lekovi koji brzo daju efekat, ali je istina i da se posle njihove upotrebe bolest ponovo javlja i to u još većem obimu - kazuje nam dr Nektarijević i otkriva da je pre nekog vremena, zahvaljujući svom istraživanju i strpljenju, napravio kombinaciju preparata koja pomaže obolelima od astme, a koja se posle ispitivanja u laboratoriji Gradske apoteke u Palanci tamo i prodaje.

- Sirup efedrin nije izum, već preparat koji pomaže da se posle više terapija astma u potpunosti izleči. To potvrđuju mnogi pacijenti koji su mi se javljali, a koji su ozdravili. Do sada se sve svodilo na preporuku uzimanja pumpica, inhalatora, sprejeva i upotrebu kortizola. Meni to nikada nije bilo primarno, stalno sam tražio nešto bolje, dugotrajnije, a sada sam uspeo u tome. Iako sam to postigao u poznim godinama - vredelo je - kaže dr Milomir Nektarijević Bomba.

Slavica Milić-Bogdanović (Sina)


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Kako je javnost čula za dr Milomira Nektarijevića Bombu iz Palanke
U Despotovcu nedavno boravili predstavnici firme "Štrabag"
Da li će Kragujevčani izaći na referendum za novi ustav
   


     


FastCounter by LinkExchange