GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 25. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Otvoren 51. međunarodni beogradski sajam knjiga

Zamisli život bez knjiga i čitanja

U prisustvu brojnih domaćih i inostranih poslenika kulture, diplomatskog kora, pisaca, izdavača i novinara, Sajam svečano otvorili književnici Goran Petrović i Giš Džen

Srpska prestonica od sinoć je domaćin 51. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, jedne od grandioznih kulturnih manifestacija na Balkanu, koja će trajati do 30. oktobra. Sajamsku manifestaciju u prisustvu brojnih domaćih i inostranih poslenika kulture, diplomatskog kora, pisaca, izdavača i novinara svečano je otvorio srpski književnik Goran Petrović, koji je naglasio da je od samog čina otvaranja jednog sajma knjiga mnogo važnije otvoriti jednu knjigu.

U ime Amerike, zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg sajma, prigodnim pozdravnim govorom obratila se Giš Džen, jedna od najistaknutijih savremenih književnica iz SAD, koja je naglasila da čitanje "ističe odjek života". U govoru koji je naslovio "Svet sa knjigama, ili bez njih" Goran Petrović je dao svoje viđenje sveta i ljudske civilizacije bez književnosti.

- Zamislite da književnost nikad nije ni postojala, da na svetu nema nijedne jedine knjige. Pri čemu, možda i nije toliko strašno odsustvo same knjige, već Homera, Vergilija, Bokača, Šekspira, Bodlera, Čehova - rekao je Petrović, dodajući da to što knjige oko nas postoje nije dovoljno, te da svet koji poseduje obimnu književnu baštinu i danas može da razgovara sa Aristofanom, Servantesom, Puškinom, Manom, Rableom ili sa našima, Andrićem i Crnjanskim, zašto ne i sa nekim piscem koji ništa više osim obične, ljudske iskrenosti ne može tom razgovoru da priloži.

Obrativši se u ime SAD, zemlje počasnog gosta Sajma knjiga, američka spisateljica kineskog porekla Giš Džen je iskazala veliko zadovoljstvo što prisustvuje jednom ovakvom događaju i što je konačno u prilici da upozna zemlju o kojoj je prve impresije stekla čitajući knjigu "Crno jagnje, sivi soko" Rebeke Vest.

- Biološki smo programirani da obraćamo pažnju na sve, kao životinje. To je pitanje opstanka. Nismo programirani da obraćamo pažnju na priču deteta, sled akorda, ili vetrovitu senku ostrva na vodenoj površini jezera. Ali, možemo obratiti pažnju, što nekad i činimo. Poklanjajući pažnju takvim stvarima, pokazujemo da smo ljudi. To je, duboko verujem, naša najvažnija aktivnost. A ona se suštinski odgaja čitanjem - naglasila je Giš Džen i dodala da čitanje ističe odjek života.

- Nije sasvim jasno zašto je život tako dražestan i komplikovan i dubok, samo je jasno da je podaren nama ljudima, i nikome drugom da ga proživimo i cenimo. I tako i treba. Pošto ste i sami ljubitelji knjiga, sigurna sam da znate šta mislim kada kažem da ponekad, dok čitamo, osećamo da je to svrha našeg postojanja na zemlji. Nismo tu kako bismo insistirali na razlikama koje nas dele, niti da zbog njih ratujemo - rekla je Giš Džen.

U okviru ceremonije otvaranja prikazan je i film o Nikoli Tesli, a za naredne dane najavljeno je obilje promocija, izložbi i prezentacija posvećenih ovom velikanu srpske nauke. Tako će posetioci sajma moći da u hali 14 Beogradskog sajma na prostoru Muzeja Nikole Tesle vide izložbu pod nazivom "Teslina lična biblioteka - knjige sa posvetom". Biće obeležen još jedan jubilej, stogodišnjica rođenja Jovana Sterije Popovića, izložbom "Sterija - fenomen vremena 1806-1856-2006".

Ovogodišnji Međunarodni beogradski sajam knjiga okupio je oko osam stotina izdavača, od čega preko tri stotine inostranih. Posetioci će biti moći da prisustvuju brojnim promocijama i da se sretnu se sa svojim omiljenim piscima. Među piscima koji su svoja dela objavili za Sajam su: Momo Kapor, Dragan Velikić, Svetlana Velmar-Janković, David Albahari, Miomir Petrović, Mirjana Bobić-Mojsilović, Marko Vidojković, ali i Patrik Beson, Erik Loran, Osne Sterejštad, Čarls Simić, Iksta Maja, Gabor Čordaš i mnogi drugi.

M. M.


vesti po rubrikama

^kultura

Otvoren 51. međunarodni beogradski sajam knjiga
Počela Konferencija arheologa i konzervatora Balkana
Večeras u Domu sindikata premijera domaćeg filma "Stvar srca"
Vim Venders počasni predsednik
Srpska pravoslavna crkva na Sajmu knjiga
Srpsko-nemački književni susreti u Gete institutu
"Velika drama" pobednik 35. Fedrasa