GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 25. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Novinari nisu zadovoljni članom 50 novog ustava Srbije

Mafijaši ponovo mogu
da budu vlasnici medija?

Ostavlja se prostor da država opet diktira javnim mnjenjem

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara posle referenduma pokrenuće akcije o izmeni člana 50 ustava Srbije, u kome se kaže da svako može da osniva medije, zaključak je sesije "Odgovorni urednici za odgovorne medije" o novom ustavu Srbije. Nadežda Gaće, predsednik NUNS-a, objasnila je da je zaprepašćena činjenicom da u više od 900 tekstova koji se odnose na novi ustav ili referendum nije poklonjena pažnja na položaj medija.

SLOBODA MEDIJA SE NE POŠTUJE

PARIZ - Situacija u oblasti slobode medija u Srbiji i Crnoj Gori nije se bitno promenila i te dve zemlje se i dalje nalaze na 48. mestu u najnovijem godišnjem izveštaju koji je objavila organizacija "Reporteri bez granica", prenosi Beta. U izveštaju, Kosmet je posmatran odvojeno i zauzeo je tek 71. mesto. U izveštaju se ističe da je u protekloj godini veliki napredak učinjen u Bosni i Hercegovini, koja se popela na 19. mesto i time daleko iza sebe ostavila ostale bivše jugoslovenske republike - Makedoniju koja je na 46. mestu i Hrvatsku na 54. mestu.
Izuzetak je Slovenija, koja je na visokom 13. mestu. Ta zemlja, međutim, nije jedina od novih članica Evropske unije koje se visoko kotiraju na listi "Reportera bez granica". Među prvih 15 zemalja na toj listi su Estonija (6), Slovačka (8), Mađarska (10), dok je Češka čak na 5. mestu.

- Novim ustavom ostavlja se prostor da država ponovo može da osniva medije. Čak je i Ustav iz 1990. godine čistije i jasnije napisan u delu koji se odnosi na slobodu i osnivanje medija, ali i o tome gde se oni registruju - rekla je Nadežda Gaće i istakla da je ovaj član ustava u suprotnosti sa Zakonom o informisanju.

Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta, istakao je da država, ali i krupni kapital kome mediji nisu osnovna delatnost ne mogu da osnivaju medije.
- Interes javnosti ne može da bude zadovoljen u slučaju krupnog kapitala jer krupni kapital prvo sledi svoje interese. Ustav faktički otvara mogućnost da zemunski klan bude vlasnik medija - naglasio je Janjić i dodao da je neobično to što država i lokalna samouprava privatizuju sve medije, a da u ustavu ostavljaju mogućnost da ponovo budu vlasnici.

Duško Radulović, urednik u Radio Beogradu, konstatovao je da država i mimo toga može da utiče na medije.
- Predajnici radio i TV stanica su i dalje u državnom vlasništvu. Pa se i sada može videti da RTS 1 i 2 u nekim mestima skoro i da nemaju sliku, a o zvuku i da se ne govori.

- Kako to da neke ružičaste televizije imaju jači signal od RTS-a?! Javni servis je pastorče - kazao je Radulović. Đorđe Vlajić, dopisnik Bi-Bi-Sija, rekao je da ustav mora da postavi elementarne okvire kako bi se zaštitio interes javnosti i da toga u ovom slučaju nema.

M. L.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Novinari nisu zadovoljni članom 50 novog ustava Srbije
Najčešći problemi zdravstvenih radnika oboljenja kičme
Najniža penzija veća za 200 dinara
Izraelci potvrdili da cepiva nisu bila smrtonosna
Uskoro Sporazum o slobodnoj trgovini, Hrvati protestuju
NIS do 2009. godine ulože 250 miliona evra u modernizaciju
Međunarodni monetarni fond žestoko kritikovao planove vlade
"Jat" i "Emirati" zajedno lete za SAD