GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


 

Penzioner Momčilo Radomirović u život vratio 800 naslova

Lekar za kupus-knjige

GOLUBAC - Za samo tri godine rada kao restaurator u Narodnoj biblioteci "Veljko Dugošević" u Golupcu, Momčilo Radomirović iz Braničeva spasao je od propadanja i nestajanja oko 800 vrednih literarnih naslova. Vraćao je u život literaturu sa iskidanim stranicama, mrljama od mastila, paradajza i kafe. Momčilo je skoro svakodnevno radio i odvajao slepljene ili lepio odlepljene listove u knjigama i ne seća se da je makar jedna knjiga bačena zbog nemogućnosti da bude konzervirana i sačuvana.

Po zanimanju je kino-operater i taj posao je radio 32 godine. Kao konzervator radi iz hobija jer voli knjigu. Iako je pre nekoliko meseci postao penzioner, ne želi dok je živ da bilo koja knjiga završi na đubrištu ili u vatri.
- Oštećene knjige su kao malo dete, ne mogu same da se očuvaju bez tuđe pomoći. Moj posao je da stranice polivene kafom, mašću ili mastilom obnovim i sačuvam celinu štiva - kaže Momčilo.

- Mrlje od čaja ili kafe najbolje se skidaju kalijum-karbonatom. Umrljana stranica najpre se pokvasi vodom, pa perbonatom, a zatim se sat vremena izloži svetlosti. Bezbedno skidanje takvih mrlja obavlja se i "beljenjem", specijalnim postupkom koji zahteva smirenost, veštinu, strpljenje i stručnost. Mrlje od voska, muva ili insekata ispiraju se rastvorom kiseline i tople vode ili smešom hidrogena i alkohola. Plesan "funte" je najopasniji mikroorganizam, koji knjigu toliko može da uništi da je njena konzervacija uzaludna.

- Nerviraju me i namerno ispisane stranice knjiga. Ima nekih čitalaca koji su stvarno maštoviti. Znaju da napišu takve "bisere" da se nekima divim. Pišu se i lepe ljubavne poruke, a ima i uvreda i ružnih reči. Ono što mi je ostalo u sećanju jeste poruka čitaocima jedne Snežane. Ona poručuje onima koji obogaljuju knjigu rečima: "Ne piši po knjizi, trebaće ti nekad u životu", dodaje na kraju našeg razgovora Momčilo Radomirović, čovek koji vadi fleke knjigama i vraća ih u život. Među tim knjigama ima i starijih od 30 i više godina, koje se i danas rado čitaju.

Lj. Nastasijević (Sina)


vesti po rubrikama

^vesti

Penzioner Momčilo Radomirović u život vratio 800 naslova
LOZNICA: Zaplenjeno 218 mreža
ŽENEVA: Operisao deset godina, a nije hirurg