GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

INTERVJU Anka Vojvodić, prvi ambasador Crne Gore u Srbiji

Svim srcem u Beogradu

Anka Vojvodić, prvi ambasador Crne Gore u Beogradu posle gotovo sto godina, za Glas kaže da je od juče (dobila agreman od predsednika Borisa Tadića) dobrodošla kao ambasador u Beogradu i da će za dvadesetak dana otpočeti svoju dužnost.

Šta će vam biti prioritet na mestu ambasadora?
Crna Gora i Srbija su dve najbliskije države u regionu. Tako je oduvek i ništa ne bi trebalo da se promeni zbog činjenice da je Crna Gora samostalna posle stotinu godina. Naravno, to su sada odnosi dve države i treba da ih negujemo na najboljoj mogućoj tradiciji svega onoga što je bilo blisko, dobro i prosperitetno u istoriji dve države. Na tome ću vrlo ažurno, od sveg srca, raditi u ovoj misiji. Ona je i za Crnu Goru i za mene prijateljska i mora doneti samo najbolje rezultate za obe države.

Znači li da će uspostavljanje diplomatskih odnosa poboljšati odnose između dve vlade koje i ne kontaktiraju?
I posle referenduma odnosi Srbije i Crne Gore idu dobrim tokom. Naravno, i vlade daju ton odnosima dveju država, ali daje ton više i sve ono što su međuljudski odnosi u najširem smislu reči. Veze među ljudima, koje nikada nisu prekinute, uvek su bile pozitivne, prijateljske, bratske, drukčije nego među drugim narodima.

Politički odnosi Srbije i Crne Gore dobro su krenuli nakon referenduma, što je smo i očekivali, budući da je Vlada Crne Gore donela Deklaraciju u kojoj je jasno kazala kakvi će njeni odnosi biti prema Srbiji u budućoj državi. Dakle, skoro nepromenjeni i kod takvih okolnosti, a u Crnoj Gori to zaista poštujemo, to će imati isti odjek i u politici koju će voditi Vlada Srbije.

Nikada ne smatram da manja veza u nekom periodu između dve vlade može nešto naročito dugoročno da promeni. Sve su ovo uslovi u kojima, i jedni i drugi, stremimo ka EU. Treba da idemo istim putem i jedna vlada od druge može štošta da nauči, kako bi bi se taj put što bolje, efikasnije i pre prešao.

Da li ćete organizovati crnogorsku dijasporu u Srbiji?
Ne znam koliko su se Crnogorci u Srbiji osećali dijasporom i koliko su ikada osećali da su u tuđini. Naravno, sada su se institucionalno neke stvari promenile, ali očekujem i da tu ne bude nikakvog ekstremizma i da na specifičan način sarađujemo sa tim ljudima koji su u Srbiji, koji u Srbiji imaju istinski dom i imali su ga svih ovih godina. Nadam se da se tu ništa neće menjati.

Kada budete predavali akreditive srpskom predsedniku prenećete i zvanične stavove Crne Gore o Kosovu i Metohiji i referendumu u Srbiji.
Predaću sve ono što akreditiv bude sadržao, a to će zavisiti od predsednika Republike Filipa Vujanovića.

Još se niste konsultovali s njim?
U toku su konsultacije i ne bih ništa još o tome.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^tema

Ministri već u izbornoj kampanji, nemilice arče novac NIP-a
INTERVJU Anka Vojvodić, prvi ambasador Crne Gore u Srbiji
U Paraćinu i Ćupriji saniraju se posledice eksplozije
GLUVO DOBA: Kućna pomoćnica
 
 


     


FastCounter by LinkExchange