GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Karla del Ponte opet tvrdi da je Ratko Mladić u Beogradu

Kod koga je kompas?

Tadić: Ratko Mladić mora biti u Haškom tribunalu ili ova zemlja mora vrlo brzo, potpuno jasno da dokaže da on nije na teritoriji Srbije uuu Mladenović: Čim se locira, ako se uopšte Mladić nalazi na teritoriji Srbije, on će se naći u Haškom tribunalu

BEOGRAD - Sudeći da se niko od političara u Srbiji nije bogzna kako uzbudio zbog ponovne tvrdnje Karle del Ponte da je Ratko Mladić u Srbiji, tačnije u Beogradu, priča o najtraženijem haškom beguncu izgleda, neće uskoro biti završena. Rok za njegovo hapšenje, kako kaže Del Ponteova, više ne postoji. Akcioni plan Vlade Srbije, prema njenoj oceni, je neefikasan, a Boris Tadić i Vojislav Koštunica, predsednik i premijer Srbije, u nedavnim odvojenim sastancima sa evropskim zvaničnicima, po ovom pitanju, prošli su, što bi naš narod rekao, "ko bosi po trnju".

Andreja Mladenović, portparol DSS-a smatra da komentarisati izjavu Del Ponteove ne bi imalo smisla. Državni organi, kaže on, čine napor i ono što je urađeno i s Akcionim planom i sa njegovim sprovođenjem ide ka tome da se pitanje Haga zatvori, i da se svi koji su optuženi nađu u Hagu.

- Najvažnije je da postoji jasna politička volja da se ovo pitanje reši. To nije nikako pretvaranje, već jasna volja koja je u više navrata izneta. Čim se locira, ako se uopšte Mladić nalazi na teritoriji Srbije, on će se naći u Haškom tribunalu - uverava Mladenović.

NIJE ČUO...

Andreja Mladenović, tvrdi da on nije čuo nikoga da kaže da je nezadovoljan Akcionim planom, što se tiče funkcionisanja njegovih odredbi i saradnjom.
- Oni nisu zadovoljni krajnjim rezultatom, a to je da se Mladić nađe u Hagu. Ali ni mi nismo zadovoljni time - kaže on.

Kada se sa "hapšenja" prešlo samo na "lociranje" Ratka Mladića, ostaju nejasnoće. Rasim Ljajić, koordinator Akcionog plana, uporno govori da ne zna da je Mladić u Srbiji. Onda se iznenada iz ovog tima, uoči susreta Koštunice s evropskom trojkom, najviše neki "pomaci". Ostade u senci nove udarne vesti u medijima: Karla s Koštunicom razgovarala telefonom?! Epilog razgovora našoj javnosti ostao je, međutim, nejasan.

U prilog nejasnoćama ide još nekoliko stvari. Recimo, ne zna se pouzdano po čemu je haška tužiteljica zaključila da Koštunica nema "volju" da ovaj problem reši. Nije baš ni najjasnije po kom kompasu je Boris Tadić, Del Ponteovoj "obećao" da će problem Mladić "rešiti" na proleće, kada će, kako veruje njegova stranka, formirati vladu, odnosno, da li je i Tadić, kao što je svojevremeno Dinkić "oročio" Mladićevo hapšenje na novih šest meseci?

Odgovor na ovo pitanje, naravno, ne želi niko da da, ali da možda Del Ponteova ne priča na pamet, da se naslutiti i iz komentara koji je sam predsednik Srbije juče izneo povodom Karline tvrdnje.

- Veoma poštujem rezultate koje je vlada postigla u dobrovoljnoj predaji (haških optuženika). Ali taj model ne daje očigledno rezultate u svim slučajevima i zato treba menjati metodologiju. Ratko Mladić mora biti u Haškom tribunalu ili ova zemlja mora vrlo brzo, potpuno jasno da dokaže da on nije na teritoriji Srbije - rekao je Tadić. I Mladenović smatra da je najbitnije za Srbiju da Hag više ne bude prepreka.

B. Ristić.


vesti po rubrikama

^politika

Srbija spala na dva ozbiljna kandidata za predsednika
Karla del Ponte opet tvrdi da je Ratko Mladić u Beogradu
Državne pare za stranačku reklamu
Predsednik čisti teren
 


     


FastCounter by LinkExchange