GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 22. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Na kraju trogodišnje srednje škole učenike čeka završni ispit

Budući srednjoškolci
polažu tri vrste mature

PodnaslovProgrami završnog ispita, opšte i stručne mature još su u pripremi, a prvo će ih polagati sadašnji osmaci za tri-četiri godine

BEOGRAD - Generacija učenika koji sada pohađaju osmi razred na kraju srednje škole polagaće završni ispit ili opštu i stručnu maturu. Izmenama i dopunama zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da učenici na kraju osnovne škole, kao i srednjoškolci na kraju trogodišnjeg obrazovanja, polažu završni ispit, dok će učenici koji završe četvorogodišnju srednju školu imati stručnu maturu.

Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje, kaže da će gimnazijalci polagati opštu maturu, a ostali srednjoškolci stručnu maturu.
- Sa opštom maturom učenici mogu upisati bilo koji fakultet, dok sa stručnom maturom srednjoškolci mogu ići samo na specijalizovane fakultete koji su u direktnoj vezi sa srednjom školom koju su završili. Naravno, postojaće mogućnost da učenici koji su završili četvorogodišnju srednju stručnu školu polažu opštu maturu - objašnjava Lazarević.

Još nije poznato šta će srednjoškolci polagati na kraju školovanja jer su programi završnog ispita, opšte i stručne mature u pripremi.
- Do sada su urađeni programi za ogledna zanimanja koja su u naše škole uvedena 2002 godine, ali za opštu populaciju nisu još urađeni ni završni, ni stručni ispiti, ni opšta matura. Ukoliko školske 2007/08. godine prva generacija srednjoškolaca bude učila po novim nastavnim programima, završni ispiti i matura biće tek za tri-četiri godine. Znači, to će biti sadašnji osmaci - zaključuje Lazarević.

Ogledna zanimanja u pet područja rada zasada su uvedena u 55 srednje stručne škole u Srbiji. Napravljeni su novi nastavni planovi i programi, uvedeno je mnogo više prakse u nastavu, škole su dobile modernizovanu opremu, a nastavnici su prošli posebnu obuku. Posle izlaska prve generacije iz školskih klupa, koja je završila školu sa novom maturom, rezultati su veoma dobri. Oko 80 odsto učenika poljoprivrednih i mašinskih škola je, u roku od tri meseca, pronašlo posao u svojoj struci, a prilikom upisa najveće interesovanje osmaka je upravo za ova ogledna zanimanja.

- To je i cilj nove strategije srednjeg stručnog obrazovanja - da učenici ne moraju da se posle završetka škole godinu-dve obučavaju da počnu da rade. Neka osnovna znanja treba da postoje, ali je činjenica da je u našim srednjim stručnim školama previše opšteobrazovnih predmeta. Ono što učenik treba da ponese iz škole su znanje i veština - kaže Lazarević.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Na kraju trogodišnje srednje škole učenike čeka završni ispit
Nacionalna služba za zapošljavanje počinje odabir radnika
Potrebno sprovesti preporuke GREKO-a o borbi protiv korupcije u dogovorenom roku
Zbog velikog siromaštva i nezaposlenosti, u jednoj četvrtini porodica u Srbiji živi više generacija
Preduzeća izdvojena iz "Jat ervejza" zadovoljna poslovanjem
Da li će nas papreno koštati povećanje stranih investicija
Građani Valjeva masovno odustaju od zaposlenja i plate od 200 evra