GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 18. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

INTERVJU Vladika raško-prizrenski Artemije po povratku iz SAD i Rusije

Ceo svet diže ruke
od nezavisnog Kosmeta

Iz SAD i Rusije donosim optimističke vesti. Od Vatikana ništa dobro ne možemo očekivati, niti smo u istoriji išta dobro dobili. Pretnja i sila su svi albanski argumenti

Posle intenzivne diplomatske aktivnosti u SAD i Rusiji, Njegovo preosveštenstvo vladika Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski gospodin dr Artemije (Radosavljević) sa saradnicima posetio je redakciju Glasa javnosti. U dužem, prijateljskom razgovoru sa urednicima i novinarima našeg lista, vladika Artemije posebno je izrazio zadovoljstvo rezultatima posete ovim zemljama, naglasivši da donosi optimističke vesti kada je sudbina Kosova i Metohije u pitanju.

"Kad ne bih verovao i nadao se da Kosovo i Metohija neće dobiti nezavisnost, ništa ne bih radio", istakao je vladika Artemije.

Da li je vaša izjava da SAD više ne razmišljaju o nezavisnosti Kosova i Metohije dobro preneta?
- Da, to su nama rekli i mi smo tako preneli! Rečeno nam je da nezavisnost Kosova i Metohije više nije opcija i da se sada traži drugo rešenje. Zvaničnici Stejt dipartmenta su donedavno prema Kosovu po inerciji gurali politiku Bila Klintona. Ali, to tako više neće moći i neće proći! Posle ove posete SAD, optimizam po pitanju sudbine Kosova i Metohije još više je vidljiv. To se naročito videlo u susretu sa vođama hrišćanske desnice u SAD, koji imaju 120 miliona vernika. Oni će pokušati da okrenu kongresmene, koji bi trebalo da pričaju istinu o stradanju našeg naroda i naših svetinja na Kosovu, što bi bila velika stvar.

Koje poruke nosite iz Rusije?
-U Rusiju smo otputovali sa tri cilja - da ih upoznamo sa našom aktivnošću u SAD, zahvalimo na stavu da nema nezavisnosti Kosova, odnosno nametnutog rešenja i da ih zamolimo da na tom stavu ostane.

Šta ste posebno naglašavali u razgovorima sa zvaničnicima SAD i Rusije?
-Nama je prvi i glavni cilj bio pomeranje rokova, kada je status Kosova i Metohije u pitanju. Dakle, najvažnije je bilo prolongiranje. Sledeći korak je da ne dozvolimo nametnuto rešenje, nego da tražimo rešenje koje će zadovoljiti obe strane.

IZAĆI I GLASATI ZA USTAV

Vladika Artemije pozvao je sve Srbe sa Kosova i Metohije i one raseljene širom Srbije i dijaspore da poslušaju poziv Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla i Svetog arhijerejskog Sabora SPC i izađu na referendum za novi ustav Srbije. "Treba izaći i reći "da", naglasio je vladika Artemije.

NEĆE RAZGOVOR O ZABRANI ODLASKA U KANADU

Vladika Artemije nije želeo da govori o informacijama koje su stigle iz Kanade i objavljene u našem listu da mu je vladika kanadski Georgije zabranio dolazak u ovu zemlju kako bi svedočio o stradanju našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji. Vladika, takođe, nije želeo da prokomentariše teške optužbe koje je na račun pojedinih episkopa SPC izneo protojerej Žarko Gavrilović, kao ni nastavak obnove pojedinih srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji koje su porušene ili teško oštećene u pogromu albanskih terorista u martu 2004. godine.

Koje bi to bilo rešenje?
-Do njega bi se moralo doći putem pregovora i obostranog kompromisa

Stiče se utisak da je Kosovo bilo na ivici nezavisnosti?
-Da! Najvažnije je da Marti Ahtisari nije ispunio ono što je obećao Konatkt grupi u kojoj je sada sve više disonantnih tonova. Od nezavisnosti Kosova pored SAD i Rusije sada odustaje i Francuska i još neke zemlje.

Da li je u razgovorima spominjana opcija podele Kosova i Metohije?
-Ne! Mi se odlučno protivimo podeli Kosova i Metohije i smatramo da je ono što je podeljeno izgubljeno. Ako bi, ne daj bože, Kosovo postalo nezavisno, Srbija bi se ponašala kao svaka druga demokratska država na svetu!

Osim stava da nema nezavisnosti Kosova i Metohije, odnosno nametnutog rešenja, šta je minimum ispod kojeg naš narod i država ne bi smeli da idu?
-Sve što nije nezavisnost i cepanje teritorije države Srbije.

Privremeni premijer Kosova i Metohije Agim Čeku kaže da bi "okasnela odluka" o statusu Kosova "mogla da dovede do novih sukoba na Balkanu". Kad god im ne odgovara neko rešenje, Albanci zveckaju oružjem i prete. Kako to komentarišete?
-Ništa neuobičajeno. Pretnja i sila su svi njihovi argumenti.

Kako komentarišete držanje Vatikana kada je sudbina Kosova i Metohije u pitanju?
-Od Vatikana ništa dobro ne možemo očekivati, niti smo u istoriji išta dobro dobili! Njima je cilj da se otupi oštrica pravoslavlja i pokažu da su razlike minimalne, iako to nisu. Vatikan želi da se pravoslavna svest nekrotizuje i narkotizuje.

Hadži Petar Pašić
Foto: Zoran Sinko


vesti po rubrikama

^tema

INTERVJU Vladika raško-prizrenski Artemije po povratku iz SAD i Rusije
Šta će nam doneti sporazum sa EU o viznim olakšicama
Nastavlja se ilegalna gradnja oko srpskih svetinja i spomenika na Kosovu i Metohiji
Vojska istražuje slučaj naših vojnika koji su 1999. bili u zarobljeništvu u Nemačkoj
KOSOVO I METOHIJA: Zelenašenje
 
 


     


FastCounter by LinkExchange