GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Oplenačka berba ove godine oborila rekord posećenosti

Topolu posetilo 200.000 gostiju

Tokom tri dana fešte u čast grožđa i vina, šumadijska varoš ugostila je turiste iz bivših jugoslovenskih republika, predstavnike dvadesetak stranih ambasada i Vlade Srbije

TOPOLA - Tokom tri dana Oplenačke berbe više od dve stotine hiljada gostiju iz zemlje iz sveta posetilo je Topolu. Domaćini berbe ugostili su turiste iz bivših jugoslovenskih republika, predstavnike dvadesetak stranih ambasada, Vlade Srbije i sve ljubitelje grožđa i vina. Ispilo se na hiljade litara zlatnih kapljica, a u duhu šumadijske tradicije služili su se domaći specijaliteti: svadbarski kupus s projom, teletina ispod sača, praseće i jagnjeće pečenje.

Za razliku od ranijih godina, tezge duž varoških ulica bile su okićene zrelim jabukama, grožđem, suvim šljivama, zanatskim majstorijama, grnčarijom i vezenim košuljama. Šire i mladog vina u Topoli, posle berbe, ostalo je tek za koju čašu. Seljani su prodali sve što su izneli na vašar.

Ovogodišnja Oplenačka berba protekla je u znaku je obnove i preporoda Topole, Oplenačkog vinogorja, kraljevih podruma i vinograda. Svečano je otvoren obnovljen podrum porodice Karađorđević, a u Voždovom gradu podno Oplenca nadmetali su se pevači, svirači i igrači iz 22 grada.

Stota po redu "Žikina šarenica", koja je emitovana uživo sa Oplenca poslednjeg dana berbe, bila je najgledanija do sada. Pripreme za Oplenačku berbu naredne godine već su počele. Domaćin Skupština opštine Topola ima u planu da za feštu posvećenu grožđu i vinu, čuju ljudi sa svih meridijana.

SMOTRA FOLKLORA

Sabor narodnog stvaralaštva Srbije obeležio je drugi dan Oplenačke berbe u Topli. Na stotine učesnika, u srpskim narodnim nošnjama, prodefilovalo je kroz varoš predvođeni devojkama koje su na konjima pronosile zastave Topole i Sabora. U Karađorđevom gradu brojni posetioci imali su priliku da čuju najlepše pesme i vide najbolje igre, ansamble, vokalne soliste i instrumentaliste, pobednike najreprezentativnijih sabora narodnog stvaralaštva u zemlji. U duhovnom i istorijskom ambijentu pevalo se o grožđu i vinu, igralo uz zvuke frula i gajdi. Najbolji orkestri, pobednici Guče, takođe su se predstavili publici u Karađorđevom gradu.

O. Jeremić (Sina)


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Oplenačka berba ove godine oborila rekord posećenosti
Uprava škole u Ribaru nije udovoljila zahtevu učenika i roditelja
I pored najava da grejna sezona neće kasniti, Kragujevac bez grejanja
   


     


FastCounter by LinkExchange