GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Završeni 15. dani Zorana Radmilovića u Zaječaru

Glogovac najbolji glumac

ZAJEČAR - Nebojša Glogovac, koji je tumačio lik Ivice u predstavi "Hadersfild" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dobitnik je nagrade "Zoran Radmilović" na istoimenom pozorišnom festivalu, koji je preksinoć završen u Zaječaru. Kako stoji u obrazloženju stručnog žirija, koji su činili Milan Caci Mihailović, kao predsedavajući, i članovi glumica Nada Blam i književnik Saša Jelenković, "Nebojša Glogovac je veliki glumac i majstor, koji zaslužuje ovu nagradu".

Prema glasovima publike, najbolja predstava na proteklom festivalu bila je baš "Hadersfild". Dobitnici Zoranovog brka, nagrade za glumačku bravuru, koja je dodeljivana svake festivalske večeri su glumci: Josif Tatić, Vojislav Brajović, Dragan Nikolić, Anđelika Simić, Andrija Milošević, Nataša Ninković, Aleksandar Mihailović, Hristo Muftačijev i Nebojša Dugalić.

Božidar Đurović, selektor i umetnički direktor Festivala, na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije krio zadovoljstvo zašto je pozorišna sala iz večeri u veče bila puna, čak i tokom pratećeg programa na ponoćnim predstavama i projekcijama filmova.

- Mislim da će ovaj festival biti još dugo u dušama i sećanjima posetilaca i to je najvažnije. Toliko publike na pozorišnom festivalu ne događa se ni većim sredinama. Samo u petak na predstavama je u pozorištu bilo 1.100 ljudi - kaže Đurović.

RASPRAVA O ŽIRIJU NOVINARA

Božidar Đurović je na konferenciji rekao da je jedinu senku na festival bacio incident koji se druge večeri dogodio prilikom dodele Zoranovog brka. Tom prilikom predsednica novinarskog žirija Mirjana Radošević, novinarka Politike, izjavila je da niko od glumaca nije zaslužio ovu nagradu, što je bilo protivno Statutu i zbog čega je ovaj žiri odlukom Organizacionog odbora ukinut, a njegovu ulogu je preuzeo stručni žiri. Đurović je rekao da je novinari RTZ i Glasa javnosti trebalo da budu oštriji u svom obrazloženju ostavke kako bi se krivci potpuno razobličili i istakao je da on kao selektor ni na jednog člana žirija nije vršio bilo kakav pritisak kome će nagrada biti dodeljena, kako su to preneli neki dnevni listovi.
Veći broj novinara je insistirao da novinarski žiri, koji je postao institucija, nikako ne sme biti ukinut, ali da se ubuduće mora više voditi računa ko će se u njemu naći. Takođe je istaknuto da ispade pojedinaca ne treba poistovetiti s novinarskom profesijom.

S. M.


vesti po rubrikama

^kultura

Džez trubač Duško Gojković koncertom proslavlja 75. rođendan i 50 godina na sceni
Američki pisac Čarls Simić sa studentima Filološkog
Završeni 15. dani Zorana Radmilovića u Zaječaru
Jesenja serija gostovanja u koncertnoj dvorani