GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Američki pisac Čarls Simić sa studentima Filološkog

Predstavljanje zbirke
"Zastrašujući raj"

Srećan što sam u Beogradu. Mada odavno više nisu moj san, Beograd i Srbija su veoma često u mojim mislima. Ma kako to zvučalo, ja sam Amerikanac

Jedan od najpopularnijih američkih savremenih pesnika srpskog porekla Čarls Simić na poziv i u organizaciji ambasade SAD u Beogradu doputovao je u srpsku prestonicu povodom Sajma knjiga, gde će se predstaviti na štandu počasnog gosta - Amerike.

Tim povodom na Filološkom fakultetu održana je konferencija za novinare, posle koje se Čarls Simić na javnom času susreo sa studentima ovog fakulteta koji su bili u prilici da čuju najzanimljivije i najvažnije detalje iz zanimljive i bogate biografije znamenitog američkog književnika ovenčanog između ostalog prestižnom Pulicerovom nagradom.

Na konferenciji za novinare javnosti je predstavljena najnovija Simićeva knjiga prevedena na srpski. Reč je o knjizi sećanja ovog pisca pod nazivom "Zastrašujući raj", u prevodu Vesne Roganović, koja predstavlja izbor iz više njegovih autobiografskih i esejističkih knjiga eseja objavljenih u raznim američkim časopisima.

"Zastrašujući raj" obiluje potresnim slikama Beograda razrušenog u Drugom svetskom ratu, piščevim impresijama iz detinjstva, prizorom uništenog doma, rane mladosti i konačno rastanka s rodnim gradom odakle njegova porodica emigrira put Pariza, a potom i Amerike.

- Veoma sam srećan što sam ponovo u Beogradu. Inače, mada odavno više nisu moj san, Beograd i Srbija su veoma često u mojim mislima. Ma kako to zvučalo, ja sam Amerikanac. Moji sinovi su Amerikanci. O povratku u Srbiju ne razmišljam osim o povratku kroz moju književnost - rekao je, između ostalog, Čarls Simić na konferenciji za novinare.

Mila Milosavljević


vesti po rubrikama

^kultura

Džez trubač Duško Gojković koncertom proslavlja 75. rođendan i 50 godina na sceni
Američki pisac Čarls Simić sa studentima Filološkog
Završeni 15. dani Zorana Radmilovića u Zaječaru
Jesenja serija gostovanja u koncertnoj dvorani