GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Džez trubač Duško Gojković koncertom proslavlja 75. rođendan i 50 godina na sceni

Karijera na više koloseka

Svaki dan vežbam po nekoliko sati, slušam ploče, pišem, sviram sa dobrim muzičarima. Mislim da to čoveka održava - ne samo mentalno, već i fizički. Bavim se onim što volim da radim

Od mladića s trubom, koji je sa mnogo snova i sakrivenih pet dolara u instrumentu krenuo 1955. u Nemačku, do internacionalne džez zvezde Duško Gojković prošao je put dug pet decenija. O tome svedoči njegova biografija napisana na nemačkom jeziku (srpska verzija još ne postoji). Poznati trubač iza sebe ima 150 kompakt diskova snimljenih širom sveta, a u Japanu postoje klubovi njegovih fanova.

Gojković, koji inače živi u Minhenu, proslaviće 75. rođendan i pet decenija umetničkog rada u Beogradu, u sredu 18. oktobra u 20 časova, u Velikoj dvorani Centra "Sava". Na sceni će sa njim svirati Đani Baso, saksofonista, Ladislav Fidri, trubač, i sastav "Belgrejd trampet and ritam junit", a u drugom delu koncerta biće predstavljen premijerno CD "Samba cigan" sa istoimenim bendom. U razgovoru za Glas, Duško Gojković, koji se ne ponaša kao zvezda iako to zaista jeste, govori otvoreno o svojoj karijeri i privatnom životu.

- Teško je vratiti film unazad jer, kada se čovek više od 50 godina bavi džez trubom i putuje po celom svetu, ima toliko događaja i momenata koji su izvanredni i koje bih mogao da izdvojim. Dok sam živeo u Njujorku, za mene je značajno bilo to što sam mogao da se družim i razgovoram sa Dizijem Gilespijem, Majlsom Dejvisom i sa drugim poznatim džez muzičarima. Imao sam priliku da snimim džez svitu koja se zvala "Svita Jugoslavija" i bila je posvećena našim krajevima.

- Dakle, u to vreme počeo sam da se bavim etnomuzikom u džezu, ne zbog nostalgije, već zato što, ako si kompozitor, aranžer i kreativni muzičar, treba da budeš originalan i daš nešto svoje. Amerikanci imaju svoj stil, iz drugih zemalja muzičari donose svoje, a ja dolazim sa Balkana, gde je bogata etnomuzika i to sam pokušao da prenesem u džez - to je bio moj stil.

PRVA I POSLEDNJA ŽENA

Šta kažete na izreku da iza svakog uspešnog muškarca stoji žena?
- Tačna je. Moja žena je Nemica, ovde je u Beogradu, sedi za drugim stolom. Mi smo više od 38 godina u braku i slažemo se odlično. To je moja prva i poslednja žena, ne rastajemo se već ostajemo i dalje zajedno, ona mi je u životu mnogo pomogla. Džez muzičar ima osoben način života, to nije samo dva sata na koncertu, već si ti 24 sata u džezu i to je teško razumeti. Naš život je vrlo čudan. Znam kolege Amerikance koji se žene dva, tri, četiri puta, imaju decu. Žena vas ili razume ili ode.

- Sada već postoji Balkan džez enciklopedija, a u moje vreme to nije postojalo, bio sam jedan od prvih, to je zahtevalo dosta hrabrosti. U džez svetu se poštuje kada čovek ima svoj stil, posebnost, način sviranja, kada se prepoznaje odakle dolazi. To je sada etablirani pravac u džezu i drago mi je što smo to mi iz Srbije uradili, kaže Gojković.

Kako ćete u Evropi obeležiti svoj jubilej?
- Želeo sam da to prvo obeležim ovde u Beogradu, a potom ću u Minhenu imati isti koncert. Nedavno sam bio u Italiji, upravo sam se vratio iz Južne Koreje, gde sam gostovao prvi put. U Japanu već deset godina imam koncerte. Dakle, moja proslava trajaće čitave godine.

Kako podnosite tu dinamiku?
- Dobro, zato što se aktivno bavim muzikom, svaki dan vežbam po nekoliko sati, slušam ploče, pišem, sviram sa dobrim muzičarima... Mislim da to čoveka održava, ne samo mentalno već i fizički. Bavim se onim što volim da radim.

Dugo svirate trubu, a dosta pušite, kako je to moguće?
- Žena mi svako jutro kaže kako bi trebalo da prestanem da pušim, a ja u stvari ne uvlačim dim. Kad čovek radi toliko, može pomalo da puši i popije čašu vina. Mislim da niko nije perfektan, to ne bi ni bilo dobro.

Osim latino muzike, šta vas još inspiriše, čemu će biti posvećen sledeći kompakt-disk?
- Moja karijera se vozi na tri-četiri šine, na jednoj je mejn strim džez, bi bap, odrastao sam s tim 60-ih, drugo naš etno džez, treće latino džez. Sledeći projekat su balade s jednim simfonijskim orkestrom. Moj producent kaže da ljudi vole kako sviram balade, lagane stvari, koje sam još od Majlsa Dejvisa naučio - kako se sviraju i koliko je to lepo, meni to leži. Kod mene se uvek nešto dešava, hvala bogu.

Biljana Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Džez trubač Duško Gojković koncertom proslavlja 75. rođendan i 50 godina na sceni
Američki pisac Čarls Simić sa studentima Filološkog
Završeni 15. dani Zorana Radmilovića u Zaječaru
Jesenja serija gostovanja u koncertnoj dvorani