GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Foto

Branislav Uskoković (u sredini)

Izrečena presuda bivšem direktoru EDB-a zbog zloupotreba

Uskokoviću devet godina zatvora

Branislav Uskoković, bivši direktor Elektrodistribucije Beograd osuđen je juče u Okružnom sudu u Beogradu na devet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i nezakonitog prisvajanja više od 11 miliona dinara

BEOGRAD - Branislav Uskoković, bivši direktor Elektrodistribucije Beograd (EDB) osuđen je juče u Okružnom sudu u Beogradu na devet godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i nezakonitog prisvajanja više od 11 miliona dinara. Zbog istog krivičnog dela na po tri godine zatvora osuđeni su Slobodan Marković, suvlasnik i direktor firme "Konrad" i Stevan Lakovski direktor preduzeća "TLT Inženjering".

Protiv direktora "Iptum Šumadija" Miodraga Bulatovića postupak je, u međuvremenu, razdvojen zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, dok je protiv Uskokovićevog pomoćnika, Jovana Cimeše obustavljen postupak. Predsedavajući sudija Milenko Cvijović objašnjavajući razloge zbog kojih je suđenje trajalo nekoliko godina, rekao je da je istražni postupak aljkavo urađen i da je optužnica obimna i neprecizna.

- Istražni postupak je aljkavo urađen. Dosta je stvari ostalo nedorečeno, s podacima koji ne oslikavaju stvarnu sliku stvari. Sudsko veće je tokom suđenja nastojalo da ispravi takve propuste, a da li smo u tome uspeli pokazaće odluka Vrhovnog suda Srbije - govorio je sudija.

Sudija se osvrnuo i na Uskokovićeve završne reči kojima je optužio medije i sindikat EDB-a da su učestvovali u "hajci protiv njega".
- Sudsko veće, tokom postupka, nije bilo opterećeno medijskom hajkom. Svaka presuda koju donesem proizvod je mog savesnog rada i celokupnog činjeničnog stanja. Odluka ovog veća nije doneta ni po čijem nagovoru ili pritiscima - objašnjavao je sudija.

Uskoković i ostali optuženi su naočigled mirno i staloženo prihvatili odluku suda. Izricanju presude prisustvovala je i Uskokovićeva ćerka Lidija Bukvić, koja je ranije pominjana kao vlasnica pojedinih očevih nekretnina. Sudsko veće je, kako je objašnjeno prilikom izricanja presude, utvrdilo da su optuženi krivi za zloupotrebu službenog položaja i prisvajanje oko 11.119.000 dinara i štetu od 26 miliona dinara koju su takvim "poslovanjem" naneli EDB-u.

Veće sudija je optužene proglasilo krivim i za falsifikovanje službenih isprava. Uskoković se teretio za prodaju rashodovane opreme EDB-a "prijateljskim" firmama, da bi istu tu opremu, samo prefarbanu, ponovo kupovao za svoje preduzeće kao novu, a otpisivao je i brojne dugove za struju, čija vrednost nikada nije tačno utvrđena.

Uskoković je deset godina bio prvi čovek beogradske Elektrodistribucije, a za to vreme je uspeo da izgradi ili kupi 34 stana, kuća, i poslovnih prostora koji su se vodili na njega ili na njegovu rodbinu. Ironijom sudbine, istražni organi su ušli u trag njegovim nekretninama upravo preko strujomera koji su se vodili na Uskokovića, njegovu suprugu i tri kćerke i ispostavilo se da nije redovno plaćao struju.

Pominjalo se da je kupovao automobile po duplo većoj ceni od tržišne, da je na opremanje svog kabineta potrošio 2,2 miliona nemačkih maraka, od čega je 24.000 maraka potrošeno samo na slike, kao i da je veliki profit ostvario na direktnim pogodbama za građevinske radove po naduvanim cenama. Prilikom izricanja presude Uskokovićev "kapital" nije pominjan jer to nije bilo predmet optužnice.

Branislav Uskoković prvi put je uhapšen 31. januara 2002. godine. Posle nešto više od mesec dana provedenih u zatvoru, pušten je da se brani sa slobode. Pošto se nije javljao na sudske pozive, za njim je raspisana Interpolova poternica. Iako lociran u svom stanu u Parizu 2003. godine, tada nije bio uhapšen. Uskoković se posle dve godine skrivanja pojavio na sudu, pravdajući se da se nije krio, već da je bio na lečenju u Igalu.

A. Dimitrovska, N.Čolić


vesti po rubrikama

^hronika

Direktor BIA Rade Bulatović o stanju u zemlji, kriminalu, Ratku Mladiću
Deklaracijom protiv kriminala i terorizma
Disciplinski postupci protiv pripadnika OUP Smederevo
Preispituju odluku o pritvoru za Glavaša
Izrečena presuda bivšem direktoru EDB-a zbog zloupotreba
Lažna dojava o bombi u Palati pravde