GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Preispituju odluku
o pritvoru za Glavaša

ZAGREB - Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo je rešenje o odbijanju zahteva za pritvor Branimira Glavaša, koji je osumnjičen za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine i naredilo istražnom sudiji da ponovno razmotri zahtev tužilaštva za pritvor zbog pritiska na svedoke, javio je Tanjug.

Veće je ocenilo je da istražni sudija Zdenko Posavec nije dovoljno obrazložio i naveo razloge zbog kojih je odbio zahtev za pritvor Glavaša, protiv koga vodi istragu od sredine juna, nakon što mu je ukinut poslanički imunitet.

Od Posaveca je zatraženo da proveri tvrdnje tužilaštva, prikupi još neke podatke i u hitnom postupku ponovno odluči o zahtevu. Tužilaštvo je prošle sedmice po treći put zatražilo pritvor za Glavaša, zbog pritiska na četiri svedoka. Posavec je to, kao i u prethodna dva slučaja, odbacio, ističući da mu se niko od 24 saslušana svedoka nije požalio na pritisak Glavaša, ili bilo kog drugog. Tužilaštvo se na tu odluku žalilo, ali je vanraspravno veće, za razliku od prethodna dva puta, kad je odbilo žalbu, poslednju žalbu prihvatilo.

Glavaš je osumnjičen da je naredio mučenje i ubistvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića i mučenje troje srpskih civila, među kojima i novinarke Snežane Berić, koja je nedavno kao svedok dala iskaz u Beogradu.

Istraga se vodi i protiv Krunoslava Fehira kome je Glavaš, kao komandir paravojne jedinice, bio pretpostavljeni i koji mu je naredio da posle mučenja ubije zatvorenog Srbina. On je pred istražnim sudijom priznao zločin i optužio Glavaša kao naredbodavca. U Osijeku je tokom 1991. i 1992. pohapšeno, mučeno i pobijeno preko 40 srpskih civila koji su velikim delom bacani u reku Dravu.

U tom gradu se vodi postupak protiv dvojice bivših pripadnika hrvatskih oružanih snaga kojima se stavljaju na teret ubistva i učešće u ubistvu devet srpskih civila, ali taj postupak nema direktne veze s Glavašem koji je 1991. bio rukovodilac odbrane Osijeka.


vesti po rubrikama

^hronika

Direktor BIA Rade Bulatović o stanju u zemlji, kriminalu, Ratku Mladiću
Deklaracijom protiv kriminala i terorizma
Disciplinski postupci protiv pripadnika OUP Smederevo
Preispituju odluku o pritvoru za Glavaša
Izrečena presuda bivšem direktoru EDB-a zbog zloupotreba
Lažna dojava o bombi u Palati pravde