GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Foto

Bračni par Marinković

Disciplinski postupci protiv pripadnika OUP Smederevo

Policajci pretukli učenika

Dragana i Dragoslav, saobraćajni policajac u penziji, tvrde da su njihovog sina Marka (19) policajci brutalno pretukli 16. maja

SMEDEREVO - Bračni par Marinković iz Smedereva, Dragana i Dragoslav, saobraćajni policajac u penziji, odlučili su da se obrate medijima zbog toga što je njihovog sina Marka (19) policija brutalno pretukla 16. maja ove godine. Incident se desio u tri sata ujutru, na Trgu Nikole Krge, gde je Marko sedeo sa svojim drugovima. "U jednom trenutku, naišao je policijski auto iz koga su izašli policajci Danijel Janković i Milena Milojević.

Tvrdeći da je neko zviždao za njihovim autom, optužili su našeg sina, na šta se on začudio i odmah dobio udarac od policajke, a potom i od njenog kolege, kolenom u stomak. Zatim su mu stavili lisice i tražili ličnu kartu, koju on nije mogao da izvadi jer su mu ruke bile vezane", priča Dragoslav. Kasnije, u autu, pošto im je Marko, revoltiran zbog lisica i udaraca, kazao da će da ga upamte, parkiraju se kod Tehničke škole i, rekavši mu "sad ćeš da vidiš ko će koga da upamti", izvlače ga napolje i policajka ga pendrekom udara u potiljak, o čemu Marko ima i lekarsko uverenje.

"Potom ga odvoze u stanicu, gde ga oboje šamaraju, a nastavlja da ga vezanog tuče i vođa smene, Milanče, raskrvarivši mu lice. Stiže i Srđan Matunović, tada komandir stanice policije, koji našem sinu određuje pritvor, sve vreme nas ne obaveštavajući gde nam je dete", priča Dragana. Ona navodi da je njihov sin pušten posle dva dana i da će odgovarati po krivičnoj prijavi za nasilničko ponašanje i prekršajnoj zbog nepokazivanja lične karte.

"Zbog svega ovoga zakazala sam prijem kod tadašnjeg načelnika Policijske uprave Dejana Obradovića, koji mi je rekao da dođem zajedno sa Matunovićem. Međutim, pošto je ovaj mog sina nazvao kriminalcem, ja sam ga podsetila da se protiv njega vode sporovi jer je pretukao čoveka iz Mihajlovca i jer je nezakonito dobijao dečje dodatke, na šta je on je skočio na mene i počeo da me šamara.

PREBIO DEČAKA JER GA JE PRETICAO

"Policajac Danijel Janković je pre nepunih mesec dana pretukao još jednog dečka samo zato što je pokušao da "mercedesom" obiđe žutog "keca" u kome je ovaj bio u civilu sa koleginicom Milojević. Pošto ga je pretučeni prijavio, isti onaj vođa smene Milanče, nagovarao ga je da odustane od optužbi, da Janković ne bi snosio posledice, ali se ovaj nije pokolebao i podneo je privatnu tužbu", kaže Dragoslav. "Posle reagovanja Generalnog inspektorata i Matunović i Obradović smenjeni su i postavljeni na niža radna mesta. Pre ove smene, Matunović je pozvao moju kćerku i tražio da me nagovori da odustanem od optužbi, rekavši joj da, u suprotnom, može da joj se osveti, bilo na kom mestu da se nalazi", kaže Dragana.

Zatim je kod Obradovića namerno ušao pre mene, da bi ispričao svoju verziju, a po mom ulasku zapisničar je počeo, pa prekinuo pisanje. Tada mi je Obradović kazao da više veruje svom kolegi, ali da će, ipak, da me sasluša", kaže Dragana. Zbog ovakvog postupanja, Dragana se žalila Generalnom inspektoratu, posle čega je pokrenut disciplinski postupak protiv Matunovića, Obradovića i zapisničara.

Marinkovići tvrde da je, takođe, po nalogu Generalnog inspektorata u toku i disciplinski postupak protiv Jankovića i Milojevićeve. "U međuvremenu, našu ćerku, koja radi u policiji, Matunović kažnjava premeštanjem u Kolare i smanjenjem plate od 10 odsto. Kad sam ga prošle sedmice pozvao u restoran "Akvarijus", da tražim da nju ostavi na miru jer je u petom mesecu trudnoće, on me je udario, a pred patrolom koju čine njegovi prijatelji, optužio da sam ga gađao flašom.

Iako je pio "pelinkovac", u zapisnik je uneto da je na alkotestu imao nula promila alkohola u krvi, tako da je očigledno da ga kolege štite. Ekspresno su mi oduzeli oružje, za koje imam dozvolu, a očekujem da protiv mene podnesu i krivičnu prijavu", kaže Dragoslav, navodeći da ima svedoke iz restorana koji žele da svedoče u njegovu korist.

U nameri da čujemo komentar onih koje Marinkovići optužuju, prvo smo se obratili Srđanu Matunoviću. "Pošto se radi o službenim stvarima jer ja nisam nastupao privatno, već kao službeno lice, da biste razgovarali sa mnom moraćete prethodno da dobijete saglasnost načelnika Policijske uprave Smederevo", rekao nam je Matunović. "Pošto je još uvek u toku postupak vezan za postupanje prema Marku Marinkoviću, ne možemo da donosimo unapred zaključke, niti da dajemo izjave.

Ukoliko se ispostavi da je neko nezakonito postupio, biće kažnjen jer nemam nameru da bilo koga štitim, što sam i dokazao u poslednja dva meseca, suspenzijom sedam policijskih službenika koji su prekoračili ovlašćenja", rekao je Popović. Na pitanje iz kojih razloga su smenjeni Matunović i Obradović, Popović je rekao da o tim razlozima ne može javno da govori.

D. Novković


vesti po rubrikama

^hronika

Direktor BIA Rade Bulatović o stanju u zemlji, kriminalu, Ratku Mladiću
Deklaracijom protiv kriminala i terorizma
Disciplinski postupci protiv pripadnika OUP Smederevo
Preispituju odluku o pritvoru za Glavaša
Izrečena presuda bivšem direktoru EDB-a zbog zloupotreba
Lažna dojava o bombi u Palati pravde