GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Deklaracijom protiv
kriminala i terorizma

KARAĐORĐEVO - Predsednici zemalja jugoistočne Evrope usvojili su juče u Karađorđevu deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma u kojoj su se obavezali na saradnju na svim nivoima. U deklaraciji koju su potpisali predsednici Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Rumunije posebno se insistira na razvoju sposobnosti obaveštajnih službi, policije i pravosuđa da zajednički rade i razmenjuju sve informacije.

Zemlje jugoistočne Evrope će, kako se ističe, zajednički raditi na proširivanju zakonskih kapaciteta kako bi se uspešno suprotstavile organizovanom kriminalu i terorizmu, kroz zaključivanje sporazuma o policijskoj saradnji. Balkanske zemlje su se obavezale i na uspostavljanje i razvijanje veza s organima Evropske unije zaduženim za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i sa NATO.

Šefovi država su se obavezali i na uspostavljanje stalnog dijaloga na tu temu, na nivou predsednika država ili vlada, i dogovorili se da se jednom godišnje organizuju sastanci ministara unutrašnjih poslova ili pravde, dok će se saradnja na nivou eksperata odvijati neprekidno. Povod za donošenje deklaracije je ocena da su balkanske zemlje, koje su u procesu konsolidacije regionalne stabilnosti, "u velikoj meri" izložene opasnostima organizovanog kriminala i terorizma.

Domaćin samita, srpski predsednik Boris Tadić rekao je da je na skupu konstatovano da je veliki problem i siromaštvo, koje je pogodno tle za organizovani kriminal. Na konferenciji za novinare, Tadić ukazao da problem predstavljaju "granične i druge barijere", dok za kriminalce barijere "ne postoje".

Tadić je ukazao je da organizovani kriminal i terorizam predstavljaju pretnju državama regiona i da je neophodna zajednička saradnja svih zemlja jugoistočne Evrope u suprotstavljanju tim pojavama. U govoru na samitu šefova država regiona, Tadić je naglasio da organizovani kriminal - trgovinom narkoticima, oružjem i ljudima, i pranjem novca, obezbeđuje velika finansijska sredstva, od kojih značajan deo ide na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je spremnost svoje zemlje da pruži doprinos suzbijanju terorizma i organizovanog kriminala. Hrvatski predsednik Stjepan Mesić pozdravio je činjenicu da je na skupu bilo reči o institucionalizaciji saradnje u borbi protiv ta dva fenomena koji, kako je ukazao, predstavljaju "veliku opasnost" za region.

Mesić je istakao da je na samitu pokazana politička volja za zajedničko delovanje, iz koje će uslediti saradnja na nižim nivoima. Predsedavajući Predsedništva BiH Borislav Paravac i predsednik Albanije Alfred Mojsiu složili su se da su terorizam i organizovani kriminal regionalni problemi koji zahtevaju zajednički odgovor i saradnju. Govoreći o Kosmetu, Mojsiu je rekao da je stav Albanije - dati nezavisnost Kosovu i rešiti što pre ovo pitanje.

Predsednik Tadić rekao je da ima različit stav kada je reč o kosovskom pitanju, napominjući da bi destabilizacija jedne zemlje u regionu imala negativne posledice po stabilnost celog Balkana. On je istakao da poštuje legitimne interese Albanaca, ali da je menjanje granica na Balkanu opasna po stabilnost regiona.

Agencije


vesti po rubrikama

^hronika

Direktor BIA Rade Bulatović o stanju u zemlji, kriminalu, Ratku Mladiću
Deklaracijom protiv kriminala i terorizma
Disciplinski postupci protiv pripadnika OUP Smederevo
Preispituju odluku o pritvoru za Glavaša
Izrečena presuda bivšem direktoru EDB-a zbog zloupotreba
Lažna dojava o bombi u Palati pravde