GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Direktor BIA Rade Bulatović o stanju u zemlji, kriminalu, Ratku Mladiću

Udarili smo pravo u srce
organizovanog kriminala

Šefi BIA je istakao da je organizovani kriminal u Srbiji "ozbiljno uzdrman". On je dodao da će uvek postojati grupe, u većim gradovima, ali to nije taj stepen opasnosti kao kada neki veliki klan prodre u državne strukture

BEOGRAD - Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Rade Bulatović ocenio je juče, u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu uoči obeležavanja dana BIA, 17. oktobra, da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna. "Stanje bezbednosti u našoj zemlji je na nivou bezbednosti na kojem se nalaze države u okruženju. U nekim susednim zemljama prisutne su izvesne eskalacije, koje govore o pogoršanoj bezbednosnoj situaciji, što kod nas nije slučaj.

Dakle, možemo da budemo zadovoljni stanjem bezbednosti u Srbiji", rekao je Bulatović za nacionalnu agenciju. Sumirajući rezultate rada u protekle tri godine, koliko je on na čelu BIA, Bulatović je izdvojio činjenicu da je u BIA uveden "državni red". On smatra da se posle uspešnih akcija, koje su izvršile bezbednosne snage Srbije u poslednjih godinu i po dana, može reći da je ozbiljno zaustavljen trend jačanja organizovanog kriminala u Srbiji, odnosno da je "ozbiljno uzdrman". "Sve ove akcije koje su izvedene, zapravo su udar u srce organizovanog kriminala".

"Naravno, uvek će postojati grupe, u većim gradovima, ali to nije taj stepen opasnosti kao kada se organizovani kriminal ujedini na nivou cele Republike, kada se napravi veliki klan, kada on prodre u državne strukture, i kada zavlada korupcija. Toga više ne mogu da kažem nema, ali bitno je smanjeno učešće takvog oblika kriminala", precizirao je Bulatović.

On je naglasio da, kad je reč o terorizmu, na teritoriji Srbije nema organizovanih terorističkih grupa. "Ali, ima određenih veza sa terorističkim grupama koje se nalaze u okruženju. Sada, međutim, sasvim sigurno, možemo da kažemo da je taj oblik ugrožavanja bezbednosti Srbije pod kontrolom". Prema njegovim rečima, brojna hapšenja pripadnika različitih mafijaških grupa rezultat su i pojačane aktivnosti Agencije, ali i kontinuiteta u njenom radu.

MLADIĆA JE TEŠKO UHAPSITI

Kad je reč o sprovođenju Akcionog plana Vlade Srbije, Bulatović je bez dileme:"To je državno pitanje broj jedan". On je rekao da u skladu s tim "svi državni organi imaju zadatak da u tome učestvuju i da realizuju taj zadatak Vlade Srbije. I BIA, zajedno sa drugim organima, pre svega s policijom i vojnim bezbednosnim službama, ima svoj deo zadataka koje ispunjava u potpunosti".
"Mi se nadamo da ćemo taj zadatak rešiti u najkraćem roku", rekao je direktor BIA. Objašnjavajući činjenicu da Ratka Mladića ne mogu da lociraju i uhapse tri moćne službe bezbednosti, on je rekao: "To pitanje je kompleksno. Jedan deo razloga se odnosi na stanje u službama, koje nisu tako moćne kako ih predstavljaju, a jednim delom i na samu ličnost za kojom se traga. Radi se o jednom zatvorenom krugu lica koja su uglavnom iz vojnih struktura, etnički bliski, iz jednog regiona; da ne upoređujem ovaj slučaj s nekim susednim zemljama, gde mnogo bolje i organizovanije službe i po 40 godina tragaju za nekim licima".
Na pitanje da li je optimista kada je reč o hapšenju Mladića, on je odgovorio da je "uvek optimista", pa "i u ovom konkretnom slučaju".

"Jer, takve akcije se ne sprovede u kratkom intervalu od nekoliko dana. To su duge akcije, koje se vode praktično godinama. Izuzetno sarađujemo s MUP-om. Mi dajemo logističku, tehničku i informativnu podršku, u akcijama u kojima smo učestvovali, a jednu od njih smo, praktično, samostalno sproveli do realizacije. To je slučaj 'drumske mafije', čije razotkrivanje smatram jednim od najvećih uspeha BIA u ovoj godini".

Govoreći o "prelivanju" kriminala sa teritorije Kosova i Metohije, direktor BIA je objasnio da je reč o raznovrsnim oblicima kriminalnih aktivnosti. "To se pre svega odnosi na drogu, zatim trgovinu ljudima, trgovinu oružjem; zapravo nema oblika kriminala koji u toj zoni nije razvijen i koji se ne prenosi tranzitno preko Srbije i dalje ka Evropi". Bulatović je opovrgao spekulacije da nakon ubistva Dušana Spasojevića Šiptara srpskom narkomafijom rukovode Albanci sa Kosova, istakavši da to, inače, spada u nadležnost MUP-a i policije, budući da se BIA bavi prvenstveno najtežim oblicima međunarodnog organizovanog kriminala.

"Operativna saznanja BIA ne potvrđuju tezu da Albanci vode našu narkomafiju. Radi se o više grupa koje postoje u Srbiji. U svakom većem gradu postoji po nekoliko grupa koje se time bave i oni su uglavnom pod kontrolom policije, a i BIA, kada prelaze međunarodne granice i kada to dobije oblik međunarodno organizovanog kriminala". Na pitanje da li u takvim slučajevima BIA kontaktira sa Unmikom, on je odrečno odgovorio, primetivši da "Unmik nije partner BIA na Kosovu i Metohiji".

Bulatović je naglasio da kriminalci sarađuju mnogo lakše nego države. "Oni nemaju opterećenja. Za njih granice ne postoje. Sarađuju kriminalci iz Hrvatske, Bosne, Kosova, Bugarske, Turske, tako da je to uvezan lanac koji postoji i koji je dobro organizovan". Bulatović se saglasio s primedbom da su ulični mafijaški okršaji u Beogradu i u unutrašnjosti Srbije, posle dužeg perioda zatišja, ponovo učestali.

On je, objašnjavajući tu pojavu, primetio: "Sužen je prostor za rad. Sve manje imaju mogućnosti za delovanje i prilikom podele sve manjeg 'kolača' dolazi do obračuna koji su karakterisali prethodni period". Ono što je bitno, međutim, to je da niko od njih nema više podršku u Službi, vrhu Službe i vrhu policije. To je ono što je ključno za uspeh borbe protiv organizovanog kriminala, naglasio je Bulatović.

On deli uverenje specijalnog tužioca za organizovani kriminal da više nema nedodirljivih:"I sami ste primetili, gledajući listu imena uhapšenih, uključujući i ovaj slučaj od pre nekoliko dana (hapšenje zamenika republičkog tužioca), da nema zaštićenih u Srbiji. Ko god da uđe u sferu kriminala, neće biti pošteđen".


vesti po rubrikama

^hronika

Direktor BIA Rade Bulatović o stanju u zemlji, kriminalu, Ratku Mladiću
Deklaracijom protiv kriminala i terorizma
Disciplinski postupci protiv pripadnika OUP Smederevo
Preispituju odluku o pritvoru za Glavaša
Izrečena presuda bivšem direktoru EDB-a zbog zloupotreba
Lažna dojava o bombi u Palati pravde