GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Još jedno izlivanje mazuta u Savu iz kotlarnice KBC

Zagađenje reka jeftinije
od deponovanja

Mazut iz kotlarnice u Savu doticao preko kolektora gradske kanalizacije. Mandatna kazna za ovo delo iznosi svega 120.000 dinara

U reku Savu je ponovo ipušten mazut iz kotlaranice "Pasterova", koja se nalazi u krugu Kliničkog centra Srbije. Nadležni su juče preuzeli sve neophodne mere zaštite, kao što je postavljanje plivajućih zavesa, da bi veće zagađenje ovim derivatom bilo sprečeno. Mazut je u reku počeo da se izliva u toku vikenda, što je prva uočila Policijska ispostava za bezbednost na rekama.

- Odmah po dobijanju informacije izašli smo na teren i konstatovali da je iz kolektora gradske kanalizacije na desnoj obali Save, 300 metara nizvodno od železničkog mosta u reku doticao mazut "tačkastog " oblika, a nizvodno od ispusta, bile su vidljive "krpe" mazuta, dimenzija i do pola kvadrata - kaže Sonja Simić, načelnik vodoprivredne inspekcije.

Ona je dodala da je u trenutku inspekcijskog pregleda već prestalo isticanje mazuta iz kotlarnice, do koga je došlo u noći između petka i subote. Ipak, vodoprivredna inspekcija je naložila Kliničkom centru da odmah preduzme sve potrebne mere za smanjenje zagađenja i sanaciju, kao i da obezbedi sredstva i isplanira rokove za otklanjanje posledica.

Trenutna količina mazuta u reci Savi je zanemarljiva, jer je u međuvremenu došlo do ispiranja. Vodoprivredna inspekcija će podneti prijavu i preduzeti sve zakonom predviđene mere - zaključila je Simić. Javno preduzeće "Srbijavode" postavilo je zaštitnu branu, uzeti su uzorci rečne vode, kao i uzorci iz šahta u neposrednoj blizini kotlarnice "Pasterova". Posle dobijanja rezultata analiza, protiv Kliničkog centra Srbije verovatno će biti preduzete odgovarajuće sankcije.

Elizabet Paunović, zamenik gradskog sekretara za zaštitu životne sredine, rekla je da ovo nije prvi put da se mazut izlije u reku. Naime, ista kotlarnica pre dve godine izazvala je havariju većih razmera od ove. Tada je zagađivač samo platio minimalnu mandatnu kaznu od 120.000 dinara. To samo dokazuje da ovakvi instrumenti kažnjavanja nisu dovoljno efikasni, jer su zaposleni u kotlarnici i odgovorni u KBC nastavili da se ponašaju potpuno neodgovorno.

S. Č. - S. M.


vesti po rubrikama

^Beograd

Nastavnici u školama sve više se pretvaraju u trgovce
Opština toleriše nezakonitu gradnju u Šantićevoj 9
Još jedno izlivanje mazuta u Savu iz kotlarnice KBC
DZ "Zvezdara" proslavio 52. godine postojanja
Izgradnja trafo-stanice "Beograd 20" počinje dogodine
 


     


FastCounter by LinkExchange