GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Opština toleriše nezakonitu gradnju u Šantićevoj 9

Investitor oštetio spomenik kulture

U šest stanova je, od početka radova, prodrla voda, ispucali su zidovi, a radnici su srušili i dimnjake i zapušili ih šutom

Stanari u Šantićevoj 9, na opštini Stari grad, već četiri meseca "obijaju pragove" nadležnih institucija ne bi li zaustavili investitora koji nadograđuje potkrovlje dvorišnog dela njihove zgrade. Od kada su počeli radovi, na zdanju, koje se nalazi pod zaštitom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, došlo je do velikih oštećenja. U svih šest garsonijera, na delu gde su postavljene skele, prodrla je voda, zidovi su ispucali, a radnici su čak zapušili i dimnjake, napunivši ih građevinskim šutom. Iako je investitor od opštine dobio dozvolu za adaptaciju i rekonstrukciju tavana u dvosoban stan, ogorčeni stanari tvrde da on ne poseduje dozvolu za nadogradnju potkrovlja.

- Po Detaljnom urbanističkom planu, nadziđivanje naše zgrade, koju čini prizemlje sa dva sprata, zabranjeno je. Zato je investitor dobio dozvolu za adaptaciju tavana, uz uslov da ne izađe iz postojećeg gabarita. Paradoksalno je što je istim rešenjem opštine Stari grad, u prostoru tavana sa kosim krovom - koji u najnižem delu ima 0,1, a u najvišem 1,8 metara - dozvoljena izgradnja dvosobnog stana sa galerijom. Tu nema mesta ni za golubarnik, a kamoli za stan - rekla je Milica Živaljević, predsednica kućnog saveta ove zgrade.

Prema njenim rečima, sporna dozvola je uzrok svih nedaća stanara. Oni su 19. juna uložili žalbu građevinskoj inspekciji na rešenje za izvođenje radova, samo zato da bi inspektor Boško Kesić, koji je izašao na teren, doneo rešenje kojim se investitoru nalaže da obustavi radove u periodu od 30 dana, kako bi pribavio "odobrenje nadležnog organa za izvedena odstupanja od glavnog projekta"!?

Stanari, takođe, ističu da se zbog falsifikovanja njihovih potpisa, radi dobijanja navodne saglasnosti za izvođenje radova, vodi spor u Prvom opštinskom sudu, uz napomenu da je svaki takav dokument automatski nevažeći, jer je protivan DUP-u. Zato se i pitaju kako su u Zavodu za zaštitu spomenika, Sekretarijatu za urbanizam i opštini, potpisali odobrenje u suprotnosti sa zakonom.

U opštini Stari grad kažu da sada niko ne može da objasni o čemu se radi jer su "svi zauzeti pripremama za referendum". Međutim, po našoj prijavi, u Zavodu za zaštitu spomenika, doneli su rešenje o obustavi radova i prosledili ga u opštinu.
- Kolega koji je bio u Šantićevoj konstatovao je da investitor nije ispunio konzervatorske uslove Zavoda, ali i da u dokumentima nije bilo predstavljeno pravo stanje stvari. Nažalost, često ne možemo da stupimo u kontakt sa investitorima, pa uslove propisujemo na osnovu podataka, koje dobijamo od drugih ustanova - rekla je Lidija Kotur, portparol Zavoda za zaštitu spomenika.

P. B.


vesti po rubrikama

^Beograd

Nastavnici u školama sve više se pretvaraju u trgovce
Opština toleriše nezakonitu gradnju u Šantićevoj 9
Još jedno izlivanje mazuta u Savu iz kotlarnice KBC
DZ "Zvezdara" proslavio 52. godine postojanja
Izgradnja trafo-stanice "Beograd 20" počinje dogodine
 


     


FastCounter by LinkExchange