GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 17. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Nastavnici u školama sve više se pretvaraju u trgovce

Prodaju šortseve, majice i frulice

Niko ne može da natera roditelje da kupuju u školi potrebne stvari za nastavu, a takođe je apsolutno nedopustivo da taj novac ne ide u školski budžet, kaže gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić

Da se nastavnici i profesori u školama veoma često, pored posla za koji su zaista plaćeni, bave i trgovinom, pokazuje primer Osnovne škole "Ćirilo i Metodije" u naselju Zvezdara. Našoj redakciji javili su se roditelji dece koja pohađaju ovu školu i požalili se na pojedine nastavnike koji su se, kako kažu, pretvorili u trgovce. Naime, kako su nam rekli, kod nastavnika fizičkog mora se kupiti majica sa logom škole koja košta 350 dinara, nastavnik tehničkog obrazovanje prodaje pribor za 300, dok se kod nastavnika muzičkog mora kupiti takozvana frulica za 600 dinara.

- Za čas muzičkog potrebno je kupiti instrument kod nastavnice "kvalitetniji i po povoljnijoj ceni", nego u prodavnici. Fizičko je moguće raditi samo u crnom šortsu i majici, koje prodaje nastavnik. I za tehničko vaspitanje je neophodan odgovarajući pribor, a "najbolji" je onaj koji se može nabaviti kod predmetnog nastavnika. Za novac koji pošaljemo preko dece zaista dobijamo "željene" proizvode, ali ne i bilo kakvu pisanu potvrdu da je kupoprodaja obavljena - objašnjava jedan od roditelja koji se javio našoj redakciji dok majka jednog od đaka škole pak napominje da je veoma čudno što im niko nije dao žiro-račun škole na koji se novac može uplatiti.

Osim toga, kako kažu roditelji, nikada niko nije dobio nijedan račun za bilo šta što su deca kupila od nastavnika. Zato se s pravom pitaju kakva je razlika između nastavnika - trgovaca i onih koji na kartonskim kutijama na ulici prodaju robu.

- I jedni i drugi ulaze u sivu ekonomiju jer bez računa nema ni plaćenih poreza. Jedina razlika je u tome što kad prođem pored kartonske kutije ne moram da kupim izloženu robu, dok u školi moram - kaže jedan od roditelja.

S druge strane, direktorka Osnovne škole "Ćirilo i Metodije" Manuela Ilić tvrdi da to "tako ne funkcioniše".
- Sve ide preko računa škole. Frulice se naručuju zbog školskog orkestra, ali i to ide preko računa škole, a novac uplaćujemo firmi koja nam instrumente dostavlja. Međutim, roditelji mogu i sami da kupe instrument, ne moraju da ga naručuju preko škole. Naručivanje kompleta za tehničko obrazovanje, kao i za fizičko takođe ide preko računa. Ipak, novac mora neko da prikupi i preda računovodstvu - tvrdi Ilićeva.

Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić kaže da nastavnici ne smeju da traže od roditelja da bilo šta u školi pod obavezno kupe niti smeju da novac uzimaju na ruke.
- Ako je to tačno, to je zloupotreba službenog položaja. Škola može da propiše, na primer, kako treba da izgleda oprema za fizičko, ali ne sme da zahteva od roditelja da opremu kupe u školi. To jednostavno ne može tako. Međutim, sekretarijat mora da ima prijavu roditelja kako bi izašla prosvetna inspekcija i proverila šta se u školi radi - kaže Todić.

I. Z.


vesti po rubrikama

^Beograd

Nastavnici u školama sve više se pretvaraju u trgovce
Opština toleriše nezakonitu gradnju u Šantićevoj 9
Još jedno izlivanje mazuta u Savu iz kotlarnice KBC
DZ "Zvezdara" proslavio 52. godine postojanja
Izgradnja trafo-stanice "Beograd 20" počinje dogodine
 


     


FastCounter by LinkExchange