GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 15. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Internet trgovina se sve više razvija u Srbiji, može se kupiti sve "od igle do lokomotive"

Virtuelni dućani sve popularniji

Ovaj vid trgovine privlačan je i trgovcima i potrošačima, ali i vrlo opasan jer se od kupaca najčešće traži broj kreditne kartice, pa se dešavalo da novac počinje da nestaje sa računa, a da banke ne primete nikakvu nepravilnost

BEOGRAD - Razvojem Interneta i njegovom sve većom popularnošću poslednjih godina razvila se i elektronska trgovina, kao jedan nov i vrlo primamljiv vid prodaje i kupovine najrazličitijih proizvoda. A putem Interneta danas se može kupiti skoro sve - od igle do lokomotive. Ovaj vid trgovine privlačan je podjednako i trgovcima i potrošačima. Prvima zato što je jednostavan i jeftin, ne plaća se zakup poslovnog prostora i svi porezi koji idu uz to, a tržište je mnogo veće.

U virtuelnu prodavnicu može da "kroči" i neko ko je hiljadama kilometara daleko, dok sa stvarnom prodavnicom to nije slučaj. Kupcima, pak, Internet omogućava da kupe stvari koje ne mogu da pronađu u svom susedstvu ili gradu, i to često po mnogo nižoj ceni. Pritom, ne moraju da odlaze u prodavnicu, nosaju korpe sa robom, guraju se po redovima, trpe nervozne prodavce... Ne moraju uopšte ni da ustaju od svog radnog stola i udalje se od računara.

MALO "ONLAJN" KATALOGA

Za razliku od SAD, u Srbiji se putem "onlajn" kataloga još nudi mali broj proizvoda i usluga. Prema podacima "Cesida" i "Telekoma" iz decembra prošle godine, u našoj zemlji Internetom surfuje nešto više od milion ljudi, a to je svega 13 odsto stanovništva. Razloga za to ima verovatno mnogo, ali glavni je, tu se skoro svi slažu, loša infrastruktura. Zbog toga većina trgovaca, verovatno, i ne želi da se upušta u ovaj vid prodaje. Ipak, na radost kupaca, elektronska trgovina ne poznaje državne granice. Tako su sajtovi poput amazon. com i e-bay.com dostupni skoro svakom. Bez obzira da li živi u SAD, Japanu, Srbiji ili Nepalu. A sličnih prodavnica ima i kod nas.

Dovoljno je da surfujući Internetom uđu na neki sajt koji nudi ovu vrstu usluga, pregledaju katalog i u virtuelnu korpu ubace proizvode koje žele da kupe. I to u svako doba dana i noći - virtuelni dućani rade 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno i svih 365 dana u godini. Elektronska trgovina se prvo pojavila u SAD i već posle nekoliko godina razvoja dostigla je neslućene razmere. Samo vrednost Internet maloprodaje dostigla je 70 milijardi dolara. O velikoprodaji ne treba ni govoriti.

Naravno, elektronska trgovina može biti i opasna po džep kupca. Pošto je potrebno da se onom od koga se naručuje neki proizvod, bilo da su to knjiga, delovi za kompjuter ili odeća, pošalje broj kreditne kartice, dešavalo se da ti podaci kasnije budu zloupotrebljeni. Kupcu jednostavno počnu da nestaju pare sa računa, a da banke ne zabeleže nikakvu nepravilnost.

Zato je najbolje da se, ipak, ne "ulazi" u baš svaku Internet prodavnicu, već da se koriste samo usluge kompanija koje imaju dobru reputaciju i za koje se zna da neće dozvoliti da kupac bude prevaren. Stručnjaci za Internet su optimisti i kažu da će uskoro biti razvijen novi sistem trgovine putem Interneta koji će biti sigurniji. Do tada, kažu, treba imati u vidu da ništa manje prevara nema u običnoj trgovini.

GLAS pita: Da li ste nekada trgovali putem Interneta?

Natalija Jovanović, dečji stomatolog
Nikada nisam imala hrabrosti da bilo šta kupim preko Interneta. Sve transakcije preko ovog medija nekako mi deluju sumnjivo, pa više volim da sama odem u prodavnicu, izaberem proizvod, na licu mesta platim i vidim njegov kvalitet.
Nikola Vukotić, menadžer
Više puta sam kupio knjige i diskove koje nisam mogao da nađem kod nas i imam samo pozitivna iskustva. Nisam baš siguran da bih se upustio u neke "ozbiljnije" kupovine, ali stručnu literaturu, časopise i neke krpice isključivo nabavljam na ovaj način.
Ivana Maksimović, profesor srpskog jezika
Još se nisam osmelila na ovakav vid trgovine, ali planiram da pomoću Interneta pazarim neke knjige na francuskom, diskove moje omiljene muzike i jedne mnogo dobre čizme italijanskog proizvođača koje su duplo jeftinije nego kod nas.

A. Ivanović


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Ko pomaže deci koja su tokom ratova ostala bez jednog ili oba roditelja
Internet trgovina se sve više razvija u Srbiji, može se kupiti sve "od igle do lokomotive"
Vlada Srbije kao da krije svoj nacrt zakona o restituciji, smatraju u "Mreži"
Završeno prikupljanje potpisa za predloga zakona o podeli deonica
"Salford" ipak u "Ljubljanskim mlekarama"
Građani Srbije nemaju uvid u poslovanje nacionalnog avio-prevoznika
Fabrika za preradu voća i povrća loše privatizovana