GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 14. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Dragan Bulić, upravnik Carinarnice Niš, tvrdi da sistem kontrole funkcioniše

Korupcija u mišjoj rupi

Priče o potkupljenim carinicima su prošlost i legende iz vremena sankcija i krize, a mi se zaista trudimo da pošteno i odgovorno radimo posao i borimo se protiv šverca droge, oružja i raznih roba

NIŠ - Povodom 25 antikorupcijskih mera koje je specijalna komisija Saveta Evrope preporučila Srbiji, apostrofirajući i najveća "legla" korupcije, upravnik Carinarnice Niš Dragan Bulić tvrdi da u Upravi carina funkcioniše vrlo efikasan sistem unakrsne i svakodnevne kontrole, kao i sistem rotacije službenika, koji moguću korupciju na carinama svodi na najmanju moguću meru.

- Ne tvrdim da korupcije apsolutno nema, ali ističem da smo u organizacionom i svakom drugom pogledu dostigli evropske standarde. To su i zvanične ocene međunarodnih organizacija. Uprava carina Srbije ima oko dve hiljade radnika i u prošloj godini bilo je oko 200 disciplinskih postupaka i to ne zbog korupcije, nego zbog propusta u radu - naglasio je Bulić.

BELE ILI CRNE VRANE?

Na carinama nikada neće priznati da im ponekad zvone telefoni s važnih državnih ili stranačkih mesta s preporukom da "zažmure" pred nekim šleperom ili tovarom. Tvrde i da se posle onog poznatog nije rodio "novi Marko", ali tatinih sinova kojima dobro ide biznis i te kako ima po Srbiji. Upravnik Bulić ne prihvata da su carinici "crne vrane" kao što se priča. Ali, još se priča i vic kada razgovaraju carinici šta da kupe kolegi za rođendan - "mercedes", ili da sam odradi jednu smenu na rampi? Ma kakva smena, jeftiniji je "mercedes", složiše se na kraju.

Bulić navodi da je Uprava carina uvela i otvorenu telefonsku liniju 064/932, a u Nišu i 018/263-232 preko koje građani mogu i anonimno da upozoravaju na moguće nepravilnosti u radu carinika i carinskih organa. Do sada je preko ove "linije" stizao relativno mali broj prijava, ali na svaku smo reagovali kako treba - dodao je Bulić.

Niš je, inače, pred kraj mandata prošle garniture lokalne vlasti u istraživanju javnog mnjenja označen kao jedan od najkorumpiranijih gradova u Srbiji, a carina je apostrofirana kao jedno od "žarišta" korupcije. To se nije dopalo tadašnjim gradskim vlastima, pa su naprečac na raznim nivoima formirali antikorupcijske timove i utvrdili strategije borbe protiv korupcije. Predsednik tadašnje gradske vlade Aleksandar Krstić angažovao je Zorana Živkovića na mesta direktora Carina Srbije.

Kasnije su usledili izbori, došla je nova vlast i o korupciji niko iz te vlasti više i ne priča, jedino je građani vide i prepoznaju na svakom koraku, isprepletenu i sa organizovanim kriminalom koji je pustio pipke u državnim organima i među političarima.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Dragan Bulić, upravnik Carinarnice Niš, tvrdi da sistem kontrole funkcioniše
Zaoštrava se sukob čelnika MZ "Svrljig" sa opštinarima
Rode zaobilaze sela u vranjskom kraju
   


     


FastCounter by LinkExchange