GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 14. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Optužnica protiv 35 pripadnika "stečajne mafije"

Uzeli milijarde iz
državnog budžeta

Okrivljeni su u stečaj odveli mnoga preduzeća

BEOGRAD - Suspendovani predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević, advokat Nemanja Jolović, Sekula Pjevčević, direktor KEB-a i Slobodan Radulović, odbegli direktor "Ce marketa", zajedno sa sada pokojnim Mikom Brašnjovićom, tokom 2003. godine organizovali su kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali okrivljeni Delinka Đurđević, Jasmina Kojić Pavlović, Milinko Brašnjović i Jelica Živković. Grupa je delovala sve do aprila 2006, kada su njeni pripadnici lišeni slobode, piše u obrazloženju optužnice specijalnog tužioca protiv članova "stečajne mafije".

Do takvih saznanja, kako stoji u optužnici, u toku istrage došlo se na osnovu odbrane okrivljenih Vučelje Bajića, Miljka Živojinovića, Dejana Savovića, Dragice Knežević, Miroslava Despotovića, Milivoja Markovića, kao i iskaza svedoka Željka Žunića, Aleksandra Mikačevića i drugih svedoka, kao i na osnovu predloženih pismenih dokaza i audio-zapisa i transkripata prisluškivanih telefonskih razgovora okrivljenih.

U toku 2003. godine, Pjevčević se zainteresovao za imovinu "Beogradskog eskontnog centra" u stečaju i brzog sprovođenja stečajnog postupka nad preduzećem "Velauto internacional". Zbog velikih dugovanja ovog preduzeća gde je bio faktički vlasnik, preko Kljajevića, postavio je optuženog Bajića, a Đurđevićevu kao zastupnika u ovim preduzećima, kao i u drugim u kojima je ona vodila stečajne postupke.

Ona je bila zadužena da pomogne Bajiću u realizovanju ciljeva kriminalne grupe, kroz okončavanje sporova na štetu preduzeća u stečaju, a sve to u korist Sekule Pjevčevića. Ciljevi su bili i oročavanje sredstava kod banaka prema potrebama preduzeća čiji su vlasnici bili članovi grupe, pri čemu, pored naknada u stečajnim postupcima, optuženog Bajića Pjevčević zapošljava kao direktora firme "Oniks elektronik", čiji je formalni vlasnik.

Sledeći korak učinio je sada pokojni Brašnjović, faktički vlasnik firmi "Tobako","Eko-produkt", koji je posle osnivanja preduzeća "Eko-produkt 2002", s Jolovićem i svojim bratom Milinkom, dostavio obaveštenje "Ce marketu" da ubuduće, umesto "Eko-produkta", poslovne odnose nastavlja sa "Eko-produktom 2002". To preduzeće je od "Poštanske štedionice" uzelo kredit od 10 miliona dinara, a kao zalog dalo kombajn u vrednosti od 15.020.000 dinara.

Ovaj kredit preduzeće "Eko-produkt 2002" je prinudno naplatilo iz osnovnog priliva posle dospeća kredita sa zakašnjenjem od 18 dana. I pored takvog čina, Živkovićeva, kao direktor "Štedionice" je pod uticajem članova grupe, u toku 2004. nastavila sa odobravanjem akreditiva pomenutom preduzeću. Zbog takvih postupaka i navođenja, kao i zbog neplaćanja dospelih kredita, "Poštanska štedionica" oštećena je za 1.100.000.000 dinara.

SKUPA PUTOVANJA

Kljajević se tereti i da je, zajedno sa suprugom, primao poklone od ostalih uhapšenih. Tako je u avgustu prošle godine Miko Brašnjović poklonio za "usluge" porodično letovanje u hotelu "Mistral", gde je Kljajević sa suprugom Danicom i dvoje dece otišao zakupljenim avionom. Ovaj aranžman je koštao Brašnjovića oko 10.000 evra. Brašnjović ga je častio i letovanjem na Krfu, gde je takođe otputovao s porodicom iznajmljenim avionom. Vikend-šoping u Beču, u decembru prošle godine, vredan više od 3.000 evra, u luksuznom hotelu "Imperijal", Kljajevići su dobili takođe od Mike Brašnjovića, koji mu finansirao i kupovinu. Hotelski račun za Kljajevića i suprugu za dva dana iznosio je "samo" 2.000 evra. "Stečajna mafija" se i na Krfu i u Beču, kako tvrdi optužnica, dogovarala o zajedničkom delovanju. Poklone je dobijala i Delinka Đurđević, i to belu tehniku vrednu 152.976 dinara, kao i 9.000 evra za otkup stana.

Đurđevićeva je, prema optužnici, zaduživala najveći broj predmeta stečajnih i likvidacionih postupaka društvenih preduzeća i banaka, uz pomoć Kljajevića, a u kojima je za stečajne upravnike postavljala Milinka Brašnjovića, Bajića, Jolovića, i Živojinovića. Sve je to radila po nalogu Kljajevića kao predsednika Privrednog suda, a na traženje Pjevčevića.

Kasnije je Kljajević uticao na Đurđevićevu, koja je kao predsednik Stečajnog veća Privrednog suda postupala u stečajnim postupcima društvenih preduzeća "Beko", GP "Rad", KMP "Ineks intereksport", "Invest zavod", "Komel", "Beogradski eskontni centar", "Minel enim", i Kontrol banci. Ona je postavljanjem stečajnih upravnika omogućila da se obezbedi firmi "Tobako" davanje u zakup objekata preduzeća "Beko", sa ciljem da "Tobako" kupi "Beko" po najpovoljnijim uslovima.

"Eko-produktu 2002" omogućena je kupovina poslovne zgrade u Ulici Andre Nikolića 3-5 od firme "Fond ineks intereksport". Đurđevićeva je kao izvršni sudija Privrednog suda omogućila da Radulović kao vlasnik "Primer Ce" kupi "Ce market". Braća Brašnjović i Jolović, kao vlasnici "Eko-produkta 2002", "Tobako" i "Elta trejda", zajedno s Radulovićem, kupili su BIM "Slaviju" u stečaju i "Beko", čiji je stečajni upravnik bio Jolović, izvlačenjem novca iz "Ce market", čiji je direktor Radulović.

On je izdavao menice bez pokrića, pri tom ne ubeleživši ih u poslovnim knjigama preduzeća "Ce marketa" ili vršeći avansno plaćanje za robu koju je navodno trebalo da isporuči "Eko-produktu 2002". Ove menice je "Eko-produkt 2002" najčešće koristilo kao sredstva za plaćanje kredita koje je uzimalo od banaka, pri čemu je troškove snosio "Ce market".

Organizovali su isporuku u tehničkih uređaja i druge robe od preduzeća "Eko-produkt 2002" po višestruko uvećanim cenama preduzeću "Ce market", pri čemu je deo uređaja fiktivno isporučen, a to preduzeće u tranzitu prodalo preduzećima "Holi voter", čiji je direktor optuženi Filipović, i Freš milk", koja je, u stvari, završila u maloprodajnim preduzećima firme "Tobako". Ovakvim poslovanjem okrivljeni su iz preduzeća TAD "Ce market" uspeli da prisvoje oko 20 miliona evra, a da samo u 2005. godini prepolovi kapital ovog preduzeća smanje za više od dve milijarde dinara.

A. Dimitrovska


vesti po rubrikama

^hronika

Optužnica protiv 35 pripadnika "stečajne mafije"
Vozač nagovorio učenike da ukradu motor?
Policija traga za Dobrosavom Gavrićem i Milanom Đuričićem
Kamion smrskao majku i dete
Milan Zeković opisao kako je ubio petočlanu porodicu Roganović u Herceg Novom
Mekenzi žrtva političkih obračuna?