GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 14. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Američka ambasada organizovala akciju "Očistimo obale"

Za lepši i čistiji Dunav

Povod za ovu akciju je obeležavanje 125. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a u njenu realizaciju uloženo je 100.000 dolara

U okviru akcije "Očistimo obale", koju je organizovala Ambasada SAD, u saradnji sa Skupštinom grada, juče je očišćen deo obale Dunava, od Kule Nebojša do Sportskog centra 25. maj. Osim ekološke akcije, u kojoj su učestvovali volonteri iz ambasade, Skupštine grada, policije, vatrogasne službe, kao i američkih kompanija i srpskih nevladinih organizacija, obezbeđeno je i petnaestak tricikla za prenos tereta, kao pomoć pojedincima koji sakupljaju sekundarne sirovine.

- Pre dve godine na ovom mestu započeli smo projekat čišćenja Dunava jer nam je cilj da ovu lepu reku učinimo još lepšom, što će svakako doprineti da i grad bude uredniji. Ova akcija osim toga što predstavlja doprinos da zajednica u kojoj živimo bude čistija i lepša, značajna je i po ekonomskom delu jer smo obezbedili 15 radnih mesta darujući tricikle i uniformu osobama koje sakupljaju sekundarne sirovine a potom ih nose na reciklažu - rekao je Majkl Polt, ambasador SAD u Beogradu.

Ova akcija održana je samo iz jednog razloga, da mi, stranci koji smo lepo prihvaćeni u ovom gradu, uzvratimo Beogradu na ovaj način, dodao je Polt i poručio da će se potruditi da ovaj deo priobalja o kome oni brinu i ubuduće bude čist. Učenici iz dorćolski škola, takođe su učestvovali u akciji, jer su se nadmetali u pravljenju lutaka "đubravka" i "smećka".

- Mališani nam pomažu u ovoj akciji, ali ovo je prilika da vide kako je lepo živeti u čistom i lepom gradu. A Beograd je lep samo kada je čist i samo u tom slučaju opravdava svoje ime - rekla je Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Tanja Kostić, iz Demokratskog udruženja Roma i Eko servisa, zahvalila se na poklonjenim triciklima i rekla da će to Romima olakšati način na koji zarađuju i tako doprineti njihovom kvalitetnijem životu. Ambasador Polt, Princeza Jelisaveta Karađorđević i zamenik gradonačelnika, Radmila Hrustanović, uz pomoć radnika "Zelenila Beograd", zasadili su stabla sibirskog bresta.

Američka ambasada poklonila je gradu dva seta od po tri kontejnera za papirnu, staklenu i metalnu ambalažu. Povod za akciju "Očistimo obale" a koja je organizovanu u okviru istoimenog projekta za koji je ambasada izdvojila 100.000 dolara, je obeležavanje 125. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije.

I dok su svi zaposleni u Američkoj ambasadi, pod kompletnom opremom, "zasukali rukave" i čistili priobalje, funkcioneri iz pojedinih gradskih preduzeća, kao i zamenica gradonačelnika, bili su više raspoloženi da u svojim skupocenim odelima nadgledaju akciju.

V. P.


vesti po rubrikama

^Beograd

Američka ambasada organizovala akciju "Očistimo obale"
Izmene linija autobusa i tramvaja tokom vikenda
Romi iz Ripnja protestovali juče ispred Skupštine grada
Beograđani sve suroviji prema životinjama bez vlasnika
U botaničkoj bašti juče je otvorena izložba gljiva
 


     


FastCounter by LinkExchange