GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 13. 10. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


 

Reakcije na privatnu posetu prestolonaslednika Mesiću

Kad mogu Habzburgovci,
može i Karađorđević

ZAGREB - Nedavna privatna poseta prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića nije pobudila posebnu medijsku pažnju u Hrvatskoj. Poneke novine prenele su saopštenje iz Ureda hrvatskog predsednika u kojima je naglašavano da je Karađorđević predlagao Mesiću "relaksiranje odnosa" među balkanskim državama, a jedino je Jutarnji list doneo članak koji je zauzeo polovinu cele stranice.

Iste novine u jučerašnjem donele su i reakcije nekih političkih parlamentarnih stranaka, koje jednim delom veoma negativno ocenjuju to što je predsednik Hrvatske primio nesuđenog kralja. Najoštriji u kritici je saborski poslanik Hrvatske stranke prava Tonči Tadić, inače doktor atomske fizike. On kaže da je dvaput morao da pročita novinski članak o poseti Karađorđevića jer naprosto nije mogao da veruje da ga je Mesić primio.

- Mesić je u svojoj karijeri primao razne ljude, pa sam se često pitao razume li on svoju funkciju. Karađorđevići su na ovim prostorima simbol zla. Ne znam šta je to predsedniku Mesiću trebalo, osim ako sebe ne doživljava kao predsednika svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije - rekao je Tadić.

Negativno je reagovao i Ivan Jarnjak, generalni sekretar HDZ-a, koji smatra da "taj čovek ničim nije zaslužio da ga primi hrvatski predsednik". Predsednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić ne vidi ništa loše u tome što je Mesić primio Karađorđevića. To smatra ceremonijalnim gestom i ne vidi razliku između prijema naslednika Habzburgovaca, koje je veoma često i rado primao bivši predsednik Franjo Tuđman, dok prema izjavi Zorana Milanovića iz SDP-a, njegova stranka toj poseti ne pridaje posebnu pažnju.

N. Kopač


vesti po rubrikama

^svet

SAD u šoku posle preksinoćnog udara aviona u zgradu na Menhetnu
Odmotava se klupko o najvećoj pljački devedesetih godina u Hrvatskoj
Uoči potvrde Ban Ki-muna za generalnog sekretara UN
Reakcije na privatnu posetu prestolonaslednika Mesiću
 


     


FastCounter by LinkExchange